Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 травня 2014, 13:28 Суспільство
Буремний Донбас очами незалежного журналіста
Буремний Донбас очами незалежного журналіста

Репортер міжнародного каналу новин Вайс Ньюз, що спеціалізується на документальних програмах, зняв відео про український батальйон "Донбас". І побачив на власні очі, як патріоти України захищають себе тоді, коли міліція зраджує свій народ.

Генрі Лангстон, журналіст VICE NEWS:

- Ми їдемо на базу подивитися, як живе батальйон Донбас. Група українських патріотів, які борються з проросійськими силами в реґіоні. З міркувань безпеки не можемо сказати, де перебуваємо. Та загалом - це в чорта на болоті.

Підрозділ було сформовано понад два тижні тому, згідно з указом виконувача обов'язків Президента України Олександра Турчинова. Патріоти разом із групою офіцерів вирішили самі створювати загін, як вони кажуть, по-аматорському. Оприлюднити пост у фейсбуці про набір добровольців, і вже через два дні набрали шістсот охочих. То що саме роблять ці відчайдушні хлопці?

Семен Семенченко, командир батальйону "Донбас":

- Уничтожение блокпостов, то есть мы их разрушаем, людей забираем, сдаем в милицию. И здесь мы работаем с милицейским батальоном. От государства в целом у нас поддержки нет. Есть сетевая структура, в которую входят патриоты Украины, из органов безопасности, из армии, журналисты, медики. И эта структура фактически старается сейчас спасти наше государство. Само государство как бюрократическая машина только мешает.

На базі хлопці тренуються. Їх називають "чорними чоловічками". На рукавах - обов'язкові синьо-жовті стрічки. Деякі з бійців мають військову підготовку. Деякі - ні. Вчаться просто тут, на місці.

- Это люди, которым надоел беспредел на местах. Беззаконие. И они фактически берут на себя функции милиции. И военную подготовку они получают уже здесь.

Зараз у складі батальйону - дві роти. Частково він базується біля Маріуполя, частково - в інших містах Донецької області, решта бійців - у тренувальному таборі. У складі підрозділу найбільше жителів Донбасу. Проте є й люди з інших реґіонів. І навіть росіяни, які всією душею переймаються долею України та українців. Микола раніше працював звичайним менеджером у банку.

Микола, боєць батальйону "Донбас":

- Несмотря на то, что я не житель Донбасса и я живу в другой области Украины, но я понимаю, что если я сейчас не помогу своим братьям в Донбассе, такая же самая проблема может случиться и в моей области.

Це - головна будівля бази, де вояки сплять і харчуються. До речі, їжу, спорядження та зброю бійці купують коштом звичайного населення, яке допомагає грішми.

Американському журналістові не лише пощастило побувати в таборі "Донбасу". Йому запропонували на власні очі побачити спецоперацію у Великих Новосілках, де відчайдушні хлопці визволяли адміністрацію. Дорогою група зупинилася біля райвідділку. Бійці батальйону вирішили провести так звану профілактичну бесіду з місцевими правоохоронцями, які, на переконання патріотів, перейшли на бік супротивника. Зокрема, керівник міліції чіпляв ворожі прапори напередодні цієї спецоперації.

- Ложись, быстро. Где начальник милиции? Кто старший?

- Люди зарплати получали, налоги платили. Тридцять тисяч міліції, нікому защититься за українськоязичне насєлєніє. Це шо, ми тут гості, чи ви - гості?

- Нас ... ваша проститутская политика. Нас ..., что убивают, похищают, бесчинствуют тут люди, под вывесками российских флагов. Кто забыл присягу на верность Украине? По всему региону штурмуют РУВД, забирают оружие, лицом кладут людей в грязь. Здесь будет украинская власть. Это украинская земля. Мы здесь поможем вам охранять общественный порядок. Если вы забудете присягу, мы вас заменим ы выгоним.

Тепер бійці їдуть визволяти адміністрацію. Щоб райцентр нарешті знову зажив спокійним життям.

Генрі Лангстон, журналіст VICE NEWS:

- Це будівля місцевої адміністрації. І тут ми бачимо прапора Донецької Народної Республіки. Хлопці планують зірвати його та почепити українського стяга.

Олександр Аріх, голова Великоновосілківської райдержадміністрації:

- Я хочу, чтоб все у нас было тихо-мирно. Чтоб жители района жили спокойно. Чтоб они не боялись выйти на улицу, чтоб гуляли вечером с семьями. Чтоб не было никакой вражды. Я думаю, мы будем этот диалог вести и будем к этому стремиться.

Будівлю держадміністрації повернули законній владі. Проте, зазначає Генрі, ніхто не завадить проросійськи налаштованим жителям змінити прапора, щойно ці хлопці поїдуть з Великих Новосілок. Коли справу зроблено, бійці швиденько збираються назад - до бази. Вже отримали інформацію про те, що сюди рухаються групи озброєних сепаратистів. В умовах, коли українським силовикам не вдалося вигнати бойовиків з їхніх бастіонів у Слов'янську й Донецьку, до справи вимушені братися прості патріоти: батальйон Донбас і такі, як він, підрозділи. Їхні оперативність і гнучкість можуть допомогти дати лад у реґіоні - переконаний Генрі Лангстон. Чи вдасться це зробити -  покажуть президентські вибори, вважає журналіст.