Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2014, 23:43 Суспільство
МОЗ - старі персонажі, старі схеми
МОЗ - старі персонажі, старі схеми

Міністерство охорони здоров'я останніми роками вважали одним із найбільш корумпованих відомств. Тож новий очільник МОЗу Олег Мусій одразу по призначенні заявив: боротьба зі здирництвом - його першочергове завдання.

Непрозора закупівля ліків державним коштом - перше, з чим має боротися новопризначений міністр Олег Мусій - вважають у центрі протидії корупції. Також треба змінити методологію внесення цін на ліки до реєстру гуртово-відпускних цін.

Віталій Шабунін, голова центру протидії корупції:

- Держава не може купити ліки дорожче, ніж ціна в цьому реєстрі +10%. Треба змінити методологію внесення туди цін. Ключова схема - це коли компанія, яка не виробляє ліки, заходить в зговорі з МОЗом на тендер, і МОЗ, переплачуючи в рази, купує наддорогі ліки.

Та за місяць ціни на ліки в аптеках зросли майже на 100 відсотків - кажуть фармацевти. Міністерство може їх знизити, регулюючи ціни виробників, утім цього чомусь не роблять. 

Олена Прудникова, керівник Миколаївської фармацевтичної Асоціації:

- Ніяких змін щодо регулювання і зниження ціни на лікарські засоби ми не бачимо, або дійсно міністр не знає, як це зробити, що дуже підозріло на наш погляд, або він дійсно зацікавлений в тому, щоб всі ці схеми, вони були. Замість того, щоб змінити систему, він хоче змінити людей. Та призначте ви будь кого, але без зміни системи будь-який чиновник буде брати хабарі.   

Тим часом боротьбу з корупцію новий міністр розпочав із заводу Індар, 70 відсотків акцій якого належить державі. На підприємство намагались призначили нового в.о керівника, який не має жодного відношення до медицини. Він - фахівець із контекстної реклами. На Індарі це призначення не визнають законним, тож вступати на посаду новий очільник прийшов із озброєною охороною.

Дмитро Павлов, в.о. директора заводу Індар:

- Да, мы зашли с небольшой группой, во-первых, моя личная охрана, я могу себе позволить, в количестве 5 человек. Меня пригласил лично министр, зная меня как сильного управленца, мы знакомы по вопросам производственного плана, управленческим. То есть в сфере управления мы общались.

Голова правління заводу переконує - в такий спосіб вітчизняного виробника хочуть витіснити з ринку.

Любов Вишневська, голова правління заводу Індар:

- То, что Индар подымается, растет, производит продукцию - и приобретает авторитет в обществе - это плохо. Необходимо закупать импортную продукцию - это хорошо. Такая на сегодняшний день политика нашего министерства.

Перевірку підприємства доручили провести Укрмедпрому. Втім, цією структурою чомусь досі керує Дмитро Політіко - людина з команди Раїси Богатирьової. Не замінив міністр поки й позаштатних фахівців МОЗ, які мали вирішальний вплив на проведення держзакупівель.

Олег Мусій, міністр охорони здоров'я:

- Якщо відомі вам такі факти впливу і формування неправильних і корупційних моментів формування заяви на державні закупівлі, звернутися до мене безпосередньо, ви маєте зараз можливість і право ивплинути на призначення головних позаштатних фахівців і спеціалістів.

Зусиллями уряду вже звільнили з посади першого заступника міністра. Та новий перший заступник міністра не приховує: схема залишилася старою, тож у тендерах можуть брати участь дві фірми, які належать одному власнику.

Руслан Салютин, перший заступник міністра охорони здоров'я:

- Відповідно до закону про держані закупівлі ми не можемо перевірити, вони належать одному власнику, чи вони належать різним власникам. Є чинне законодавство, і ми працюємо по чинному законодавсту. І може бути і 4, і 5 фірм, які можуть належати одному власнику.

Кадровою політикою міністерства обурені активісти автомайдану. Вони вказують на колишнього заступника Богатирьової, якого вважають причетним до зловживань при закупівлі ліків. Активісти пікетували МОЗ, вимагаючи від Олександра Толстанова звільнитися добровільно.

Сергій Коба, активіст автомайдану:

- Сьогодні нам не вдалось поговорити із заступником міністра, паном Олександром Толстановим, який покривав при бандитському режимі Януковича всі його схеми, ми намагались сьогодні, щоб він написав заяву про звільнення, але все, що він зміг зробити - повідомив, що з нашим приїздом у нього стався гіпертонічний криз.

Автомайданівці обіцяють приходити до міністерства, доки корупційні схеми не будуть подолані. Уже вкотре констатують - результату немає.

Сергій Коба, активіст автомайдану:

- Пан Мусій, який зараз очолює дане міністерство, жодного не уволив працівника міністерства і його заступника. Автомайдан роздає анкети кожному працівнику міністерства. Ми вимагаємо, аби кожен з них указав в анкеті, які є проблеми в міністерстві.

Від міністра автомайданівці вимагають надати їм дані про факти корупції, виявлені в МОЗ. Відсутність результатів активісти можуть пояснити тільки бездіяльністю.