Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2014, 14:13 Суспільство
Світова спільнота вимагає звільнення нігерійських школярок
Світова спільнота вимагає звільнення нігерійських школярок

Порушити правила задля порятунку дівчат. Сальма Хаєк вийшла на червону доріжку із табличкою, що закликає звільнити з полону дівчат у Нігерії. Відома акторка - ще одна з жінок-знаменитостей, що приєдналася у такий незвичний спосіб до компанії з захисту школярок, яка набирає оберти у світі.

Сальма Хаєк переконана: вона має право хоча б на такий крок, попри те, що організатори Канського фестивалю суворо забороняють будь-які протести на червоній доріжці. Акторка пишається можливістю представляти свій фільм, утім ані на хвилину не забула про дві сотні нещасних нігерійських дівчат, яких терористи тримають у полоні понад півтора місяця.

Сальма Хаєк, акторка:

- Я завжди боролася за права жінок. Тому ризикнула і скористалася цією можливістю, адже тут так багато фотографів. І в такий спосіб хочу нагадати: ми вимагаємо, щоб школярок звільнили, і треба щось робити для цього.

На батьківщині викрадених дівчат весь час тривають мітинґи-протести.

Пітер Ілія, протестувальник:

- Якщо забирають хлопця - інша річ. Коли жінку, то викрадають всю сім'ю, а коли понад двісті дівчат - цілу країну, весь народ. І ці люди змушені нести тяжкий тягар, вони нічого не можуть вдіяти. Лише дуже розлючені, засмучені й приголомшені.

Нігерійці вимагають докладати більше зусиль для визволення дітей. Люд також роздратований, що влада мовчить. За кілька днів протестувальники зберуться біля будинку керівника країни. Він має особисто скласти звіт про перебіг рятувальної операції.

Бала Усман, організаторка акції протесту:

- В четвер ми організуємо ходу до будинку президента. І як громадяни Ніґерії вимагатимемо, щоб він розповів: як уряд рятує наших дівчат.

Гудлак Джонатан днями брав участь у міжнародному саміті в Парижі. Обговорювали одне з головних питань - протидію ісламістському угрупованню Боко Харам. Його бойовики й викрали в ніґерійському місті Шибоку понад двісті учениць місцевої школи. В обмін на звільнення дітей нападники зажадали випустити поплічників. У зібранні брали участь високопосадовці з Європи й Західної Африки. Дипломати домовилися, що американська, британська та французька розвідки допоможуть Ніґерії знайти та врятувати дівчат. Військового втручання не обіцяють, ідеться лише про реґіональну протидію терористам, котрі за останні п'ять років вбили у країні понад три тисячі люду.