Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 травня 2014, 22:25 Суспільство
У Києві руйнується історична пам'ятка
У Києві руйнується історична пам'ятка

Зведення чергової багатоповерхівки чи все-таки садиба-музей? Київські мистецтвознавці вже не один рік намагаються привернути увагу громадськості до руйнації пам'ятки архітектури. Чи врятують будинок, де жив геніальний авіаконструктор Ігор Сікорський?

Київ. Ярославів вал, 19-б. На подвір'ї цього будинку 104 роки тому Ігор Сікорський сконструював перший протопип гелікоптера. За своє життя талановитий авіатор розробив зо три десятки літальних апаратів. Його помешкання має статус архітектурної пам'ятки, втім нині воно - в жалюгідному стані: повибивані шибки, дверей немає, стеля обвалюється. Попри обіцянки дати садибі легендарного українця лад та облаштувати тут музей, власники й орендарі за останні роки не зробили нічого, щоб врятувати маєток від цілковитої руйнації.

Дмитро Нікульшин, керівник комісії Київради з питань культури і туризму:

- Питання потребує фінансування, програми чи то на міському рівні, чи то на державному, чи спільно ми можемо це зробити. Але те, що цей об'єкт є закинутий, забутий і знаходиться в такому стані, в якому він не повинен знаходитись.

Не всім відомо, що власником будинку, де мешкала родина Сікорських, нині є Міністерство оборони, яке, своєю чергою, передало маєток у тривалу оренду доброчинному фонду. Він і мав реставрувати пам'ятку. Та чомусь техніки тут не видно.

Арсеній Пушкаренко, громадський активіст:

- На початку 2000-х чиновники Міноборони віддали в сумнівну аренду на 49 років благодійному фонду, який так і називався "Благодійний фонд Музей Сікорського". Який фонд собі дозволяє довести до такого стану, порушуючи закон, бо вони зобов'язувалися підтримувати у належному стані цю садибу, збирати під це кошти і це не зробили. Переховуватися від держави, купувати рішення судів. Я це заявляю відповідально.

Активісти переконують: відреставрувати будинок і наповнити його експонатами - не тяжко. Нащадки Сікорського, котрі мешкають у США, готові передати безцінні речі авіаконстуктора до майбутнього музею.

Арсеній Пушкаренко, громадський активіст:

- Це пам'ятка державного значення, то есть фактично як тільки ця ситуація буде розв'язана, держава в лиці мінкультури одразу може приступити до хоча б поточної реконструкції цієї садиби. Тому що ми не хочемо, щоб на цьому місці, як ось поруч, ви бачите - 16 чи 20 було поверхів елітного житла. Ми хочемо, щоб тут був музей Сікорського і про це знали в усьому світі, і сюди приїжджали люди з усього світу, і ми пишались. 

А поки сторони конфлікту обстоюють свої права в судах, будинок руйнується далі. Мешкають у ньому хіба голуби.