Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 травня 2014, 23:15 Суспільство
Прозора схема реалізації конфіскату
Прозора схема реалізації конфіскату

Усе заарештоване майно незабаром можна буде придбати через аукціон в інтернеті будь-кому. Інформацію про конфісковані за борги квартири, машини, побутову техніку й навіть меблі розміщуватимуть у вільному доступі.

Ось така сторінка з аукціоном на сайті міністерства юстиції. Саме тут можна придбати заарештоване державними виконавцями майно - це квартири, машини, меблі, побутова техніка й мобільні телефони. Увесь крам продають, аби стягти борги з власників. Побачити що, де і за скільки виставляють може будь-який користувач інтернету. Щоб придбати вподобане, треба зареєструватися й запропонувати ціну, більшу за стартову. Переможця система визначить автоматично.

Павло Петренко, міністр юстиції України:

- У конкретно визначені дати відбудуться прилюдні електронні аукціони, коли ті учасники, які зареєструвалися, можуть встановлювати свої пропозиції по вартості того майна, що реалізовується. І на момент завершення цього аукціону система автоматично визначає переможця, а саме особу, яка запропонувала найвищу ціну.

Поки проект пілотний, тож заарештоване майно продають лише 4 реґіони -  Київ, Вінницька, Дніпропетровська та Одеська області. Перші торги відбудуться в липні. Нововація має зруйнувати корупційні схеми, за якими конфіскат збували раніше.

Павло Петренко, міністр юстиції України:

- Інформацію про ці конкурси знали тільки близькі до цих компаній особи, велика кількість майна взагалі втрачалась, тому що йшло масове розкрадання зі скадів. Особливо мова йде про конфісковане майно.

Крім того, досі з боржника вираховували 15 відсотків за послуги компанії-продавця. Непрозоро визначали й ціни на заарештовані товари.

Алла Вовк, економічний експерт:

- Эксперты, которые оценивали это имущество, занижали стоимости в несколько раз, не было эффективного способа обжалования этой оценки ни со стороны кредитора, ни со стороны должника.

Якщо новий проект визнають вдалим, то вже з наступного року Міністерство юстиції запровадить продаж заарештованого майна через інтернет по всій Україні.