Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 травня 2014, 20:53 Суспільство
На Рівненщині піднялися проти нового очільника міліції
На Рівненщині піднялися проти нового очільника міліції

Перекрита міжнародна траса й обурений натовп біля управління міліції. Так на Рівненщині місцеві мешканці зустрічали нового керівника обласних правоохоронців. Щоправда, знайомство з колективом Миколи Щирука відбулося не в Рівному, як зазвичай, а у Сарнах. Там терміново скликали нараду особового складу. Таємне представлення обурило громадськість. Люди погрожують, що не пустять новопризначеного керівника на роботу. Також юрба перекрила міжнародну трасу Київ-Чоп.

Таємне представлення нового керівника обласної міліції відбулося ввечері в Сарнах. А вже наступного ранку біля будівлі УМВС зібрався натовп обурених таким призначенням місцевих мешканців. На восьму п'ятнадцять запланована нарада правоохоронців за участи очільника Миколи Щирука. Втім, свого першого робочого дня він в управлінні не з'явився.

- Повинні призначатись начальника міліції з погодженням громади.

До обурених пікетувальників вийшов керівник управління громадської безпеки.

Олексій Лозян, керівник підрозділу УМВС України в Рівненській області:

- Начальника призначено законом і нашими відомчими наказами, начальника управління призначає міністр. Незаконне захоплення державної установи - передбачена кримінальна відповідальність, перешкоджання роботі працівників правоохоронних органів - кримінальна відповідальність. Так що я прошу: працюємо в правовому полі.

- Ганьба!

Та серед натовпу були й прихильники призначеного Миколи Щирука. Вони просили пікетувальників дозволити новопризначеному керівникові попрацювати хоча б місяць. Суперечки ледве не переросли в бійку. Зупинили опонентів журналісти - вони почали співати гімн України. Втім, затишшя тривало недовго. За кілька хвилин хтось з юрми запалив димову шашку, вибухнули петарди. Охочих до піротехніки зупинили чутки про російських журналістів, які начебто працювали біля будівлі УМВС.

- Зараз тут російські телеканали російськими камерами знімають тут ці всі події. Знайдіть провокаторів серед вас, хто кидає петарди.

Згодом до пікетувальників вийшов ще один представник правоохоронців. Ігор Камінський повідомив, що у приміщенні новопризначеного керівника немає, й його місцеперебування невідоме.

- Пока не будуть громадські опитування, не один начальник міліції не буде ставати. А нет, едем в Киев.

А поки місцеві мешканці перекрили міжнародну трасу Київ-Чоп. За кілька хвилин утворилася кілометрова тиснява. Спілкуватися з мітинґувальниками приїхали керівники обласної ДАІ та держадміністрації. Конструктивний діалог не склався. 

Сергій Рибачок, голова Рівненської облдержадміністрації:

- Давайте без крику. Хтось зацікавлений, щоб тут взагалі не було начальника міліції, чи як це можна зрозуміти? Ви розказуєте, що ви приїхали з Волині, і кажете, як має бути в Рівненській області.

- На Волині все четко. Тому що начальник пройшов громадські обговорення.

Згодом до людей, що перекрили дорогу, приїхав і Микола Щирук. Він вислухав протестувальників, втім одразу зазначив - з посади не піде. Мітинґарі ще трохи постояли на трасі й розблокували рух машин.