Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2014, 22:40 Суспільство
Що ускладнює проведення антитерористичної операції
Що ускладнює проведення антитерористичної операції

Війна нового покоління. Саме так назвав бойові дії, що тривають вже кілька тижнів на сході України, виконувач обов'язків міністра оборони Михайло Коваль. Російські диверсійні групи обстрілюють військових з мінометів і гранатометів. Пускові ж майданчики розташовують на дахах житлових будинків. Саме це й ускладнює проведення антитерористичної операції.

Вже майже місяць на сході України триває антитерористична операція. Найгарячішою областю залишається Донецька. Там чи не щодня точаться запеклі бої. В Міноборони відверто заявляють - це неоголошена війна Росії проти України.

Михайло Коваль, в.о. міністра оборони України:

- Це війна нового покоління. Сусідня країна розв'язала війну, відправив сюди спеціальні диверсійні загони, які готуються не один день, які адаптовані для роботи на чужій території. Коли нападали на одну із баз, офіцери прямо представилися, що вони з розвідполка повітряно-десантних військ, з 45 полка із Кубінки.

Михайло Коваль запевняє: терористів можна було давно знищити, але вони прикриваються мирним населенням, а свої пускові майданчики облаштовують просто на житлових будинках.

Михайло Коваль, в.о. міністра оборони України:

- Сепаратисти розташовують свої вогньові позиції серед жилих кварталів або пускові майданчики прямо на дахах житлових будинків, що не дає можливості нам дати відповідь, хоча ми могли це робити миттєво.

Нині ж матеріальне забезпечення української армії в задовільному стані, а це запорука успішної відсічі російським військам, вторгнення яких і досі ймовірне.

- Проводим блокування, очіплення всіх населених пунктів, де Нацгвардія та Служба безпеки проводить АТО, і ми застосовуєм зброю, у випадках, передбачених законом.

Військові, що безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції, по її закінченні отримають звання учасників бойових дій. Проте перед цим пройдуть обов'язкову перевірку.

Михайло Коваль, в.о. міністра оборони України:

- Кожна людина, яка реально виконує завдання, тобто не буде такого, як було з чорнобильцями, коли люди, що були в інших куточках країни, раптом стали чорнобильцями, це серйозне питання, визначений порядок, хто має право бути до списку учасників бойових дій.

Поки ж на пожертви мільйонів українців, а це 121 мільйон гривень, Міноборони закуповує надсучасні бронежилети й інше військове спорядження.