Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 травня 2014, 22:22 Суспільство
Заходи безпеки під час свята Перемоги
Заходи безпеки під час свята Перемоги

Гучного святкування Дня перемоги у столиці не буде. Для ветеранів приготували скромну програму. Це заходи убезпечення, бо в Києві остерігаються провокацій. Зокрема, вже говорять про заселення в готелі чоловіків з російськими паспортами. Мета відвідання міста приїжджими - невідома.

Покладання квітів, обід у Музеї Великої вітчизняної війни під акомпанемент військового оркестру й святковий салют - ось так цьогоріч вшанують ветеранів у столиці.

Володимир Бондаренко, голова Київської міської держадміністрації:

- Ми скасували всякі паради, походи, велике скопичення людей на стадіоні, Майдані.

Це не від жадібності, просто час такий - непевний. 9-го травня остерігаються провокацій, на кшталт тих, що були в Одесі 2-го травня.

Заявки на проведення масових заходів на День перемоги у столиці подали три політичні сили. Кожна - на 50 тисяч людей. Чи дозволити мітинґи, в Київській держадміністрації ще думають. Бо мають чимало вимог до організаторів. Як ось - не використовувати символіки сусідньої держави.

Володимир Бондаренко, голова Київської міської держадміністрації: 

- У нас є така інформація, що посольство РФ отримало спеціальною поштою і триколори, і такі стрічки. Не виключаємо, що деякі особливо екзальтовані молоді люди спробують створити картинку для російського ТВ та зарубіжного ТВ сходу, де спробують показати, що на фоні київських краєвидів відбуваються події, які свідчать про неповагу для ветеранів, не вшанування, побиття.

Зокрема, в соціальних мережах можна побачити заклики взяти участь у ході 9-го травня. Ще й за гроші - просто пройтися коштує від 70-ти гривень, тримати прапора - вдвічі дорожче. Охочих вочевидь чимало.

- Смотрите, там людей и так очень много зарегистрировалось, потому, если вам удобно сбросить свой номер телефона в контакт, и я уже буду знать сегодня-завтра, надо нам будут люди еще или нет.

Утім, все це чиновники - запевняють - передбачили. Ситуації під час святкування пильнуватимуть Державна служба охорони й самооборона.

Сергій Підвальний, сотник Майдану:

- Дислокація Самооборони дуже велика по Києву і на місецвих рівнях, радах, районах, є хлопці, які чергують в пішому патрулі, і на машинах, і таксисти нам допомагають, і автодозор, і автомайдан, в цей час ми скоординуємо сили в центр міста.

Вже нині сотники виявляють у столиці та околицях підозрілих осіб.

Ганна Коваленко, сотник Майдану:

- Є люди з рос. паспортами, масово заселяються в укр. готелі, в передмістяя і тд, з причною невстановленою. Хочу закликати киян бути уважними.

Утім, гуляти центром Києва - не забороняють. Експерти лише радять оминати натовпи.

Тетяна Подольська, психолог:

- Очень часто в толпе люди способны на такие поступки, на которые не способны в обычной жизни, на драки на убийства, фанаты те же, это не всегда отчаянные хулиганы! Просто толпа заражается определенными эмоциями, в толпе человек чувствует себя не индивидом.

Настрій юрми може змінитися будь-якої миті від зовнішнього подразника. Приміром, пострілу чи навіть чутки про використання зброї. Тоді - натовп охоплює паніка. Приготуйтеся виживати в умовах маси.

Тетяна Подольська, психолог:

- Если у вас есть какие-то вещи, которые могут мешать, которые могут зацепиться за другого человека и свалить вас - рюкзак, сумка, сбрасывайте их. Чтобы человека не сдавили, чтобы он просто не задохнулся, не умер - лучше всего скрестить руки на груди.

І в жодному разі не йдіть проти натовпу.