Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2014, 23:26 Суспільство
У Раді обговорювали АТО та безпеку на свята
У Раді обговорювали АТО та безпеку на свята

Чому озброєних терористів у східних областях знешкоджують повільно та які провокації в Україні можливі на 9 травня. На ці запитання керівники силових відомств сьогодні відповідали в парламенті. Засідання провели за зачиненими дверима.

За останні дні під час боїв на сході ліквідували три десятки бойовиків. Антитерористична операція повільна, бо влада не хоче втягати у військове протистояння цивільне населення Донбасу.

Михайло Коваль, міністр оборони України:

- У нас є два варіанти. Перший - підтягнути важку артилерію, в тому числі авіацію, і змішати з землею населений пункт, встановити жовто-блакитний прапор і відрапортувати, що завдання виконано. Другий - це поступове блокування диверсантів і терористів, а також недопущення каліцтва і втягування в бойові дії цивільного населення.

Зі слів міністра оборони, попри психологічні складнощі, загибель і поранення українських армійців, жоден із бійців не висловив бажання покинути місце бойових дій. Ще одна нагальне питання - підготовка спецслужб до 9 травня. Цього дня російські диверсанти вдадуться до масштабних провокацій у Києві і східних областях. Таку інформацію вже мають у СБУ й Раді національної безпеки і оборони.

Андрій Парубій, секретар РНБО:

- Це ті регіони, по яких Путін планував операцію під кодовою назвою "Російська весна". Це Донецьк, це Луганськ, це Запоріжжя. Це є Харків, Херсон, Миколаїв, Одеса, і весь цей пояс, який Путін чомусь назвав південним сходом, на цих територіях ми і очікуєм провокацій, і не тільки на 9 травня, а ще й до 9 травня.

Тож силовики не радять населенню долучатися до сумнівних масових акцій, адже люди можуть стати жертвами провокацій.

Валентин Наливайченко, голова СБУ:

- Що стосується громадської безпеки, заспокоїти людей всюди, утримуватись від участі в провокативних заходах, в заходах, які носять немирний характер.

У соціальних мережах тим часом активно пропонують підзаробити на масових акціях у День перемоги. За участь у ході, місце і час якої обіцяють назвати згодом, у Києві обіцяють від сімдесяти гривень. Згідно з розцінками, можна просто йти в натовпі, нести прапора, або охороняти учасників. Телефонуємо за номером, вказаним в оголошенні.

- Смотрите, там людей и так очень много зарегистрировалось, потому если вам удобно сбросить свой номер телефона в контакт, и я уже буду знать, сегодня-завтра надо нам будут люди еще или нет. Если да, то я вам перезвоню. Много людей, да много, поймите, не только я набираю. Мы встечаемся, просто есть определенный лимит людей, которые нам нужны.

Що саме потрібно робити, не кажуть. Втім, правоохоронці закликають охочих до таких заробітків замислитись: чи варто ризикувати власною безпекою або навіть життям заради сотні гривень.