Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2014, 23:15 Суспільство
Одеса ховає загиблих та карає винних
Одеса ховає загиблих та карає винних

В Одесі продовжують ховати жертв чорної п'ятниці. Сьогодні похоронили шістьох, убитих у сутичках 2-го травня. Серед них - перший померлий від вогнепального поранення. Учасника ходи за Єдність України Андрія Бірюкова застрелили в самому серці Одеси. Тим часом правоохоронці з'ясували особи вже 38 загиблих того страшного дня. За офіційною інформацією, у заворушеннях утратили життя 46 людей. Проте, ще 45 вважають зниклими безвісти.

Квіти для тридцятип'ятирічного Андрія Бірюкова несуть на місце його загибелі. Він став першою жертвою вогнепальної зброї чорної п'ятниці. Захисника єдності України підстрелили на розі вулиць Дерибасівської та Преображенської. Куля пробила чоловікові праву легеню. Тієї миті машини швидкої саме роз'їхалися з іншими пораненими. Тож закривавленому одеситові не одразу надали професійну медичну допомогу. Коли прибули лікарі, надія врятувати пораненого ще була.

- Пулевое в легкое. Он может быть жив, в скорую его.

Проте медики вже у швидкій констатували смерть. Осиротів дев'ятирічний син Андрія, відтепер він мешкатиме з бабусею. Кошти на підтримку родини вже збирають небайдужі городяни. 

Людмила, мешканка м. Одеси:

- Я би хотіла висловити подяку матері цього героя, яка виховала такого патріота. Який настільки любив свою країну, своє місто, що він просто не побоявся піти під снайперські кулі, до озброєних людей, і захистити наше місто.

Неоніла, мешканка м. Одеси:

- Він був дуже сміливим хлопцем, дуже рішучім. І в ті страшні хвилини він не побоявся вийти і захищати інших, більш молодих за себе патріотів. 

Серед тих, хто прийшов провести Андрія в останню путь, є люди, які не були з ним знайомі. Втім, трагедія 2-го травня зачепила всіх.

Юлія, мешканка м. Одеси:

- Это действительно был шок и ужас. То, что происходит в стране и то, что происходит в нашем городе. Я думаю, мы все эмоционально, эмоционально в этом участвует вся страна.

У вівторок поховали шістьох містян. Нині правоохоронці з'ясували особи 38 жертв страшної п'ятниці. За офіційною інформацією, у заворушеннях утратили життя 46. Проте, ще 45 вважають зниклими безвісти. Тим часом розслідування провадження про масову загибель людей і криваві сутички триває. Новий керівник міліції Одещини наголошує: воно буде об'єктивним. З його слів, серед затриманих активісти з обох боків конфлікту.

Іван Катеринчук, керівник ГУ МВС України в Одеській області:

- Все стороны должны быть привлечены к ответственности в меру того, что они сделали. Если мы хотим навести порядок. А мы его навести хотим.

Правоохоронці наголошують: частину учасників заворушень, яких випустили під тиском натовпу, знову затримають. Будуть у провадженні й нові фігуранти.

Василь Чеботар, заступник міністра внутрішніх справ України:

- Хотел бы сказать, что это - еще не конец. В ближайшие часы и дни вы услышите еще о резонансных задержаниях, которые будут призведены в Одессе.

Вже усунено з посад трьох заступників керівника обласного управління внутрішніх справ та голову міського управління. Дехто з них є фігурантом внутрішнього розслідування, щодо бездіяльності під час масових заворушень. Очільникам усіх районних відділів поставили завдання: в разі наскоку - боронити будівлі та кімнати зі зброєю. Один постріл угору - далі стріляти в нападників на ураження. Також правоохоронці закликають одеситів мирно відзначити свято Перемоги й не влаштовувати провокацій на дев'ятий день вшанування пам'яті загиблих 2 травня.

Василь Чеботар, заступник міністра внутрішніх справ України:

- Не повинно бути протистояння. Ми поминаємо людей, які загинули з обох сторін.