Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 травня 2014, 22:48 Суспільство
Військові дії під Слов'янськом
Військові дії під Слов'янськом

Шестеро силовиків загинули, сотню - поранено. Такі трагічні наслідки сьогоднішнього бою з терористами під Слов'янськом. Нападники збили українського гелікоптера. У нього влучили з гранатомета. Внаслідок прямого потрапляння машина впала у річку, льотчики - вціліли. Тим часом місто у щільному кільці українських спецпризначенців і правоохоронців. Проте терористи обстрілюють блок-пости, роблять спроби вирватися з оточення та завадити бійцям узяти під контроль нові території.

Цей блок-пост на в'їзді у Слов'янськ - останній рубіж. Вже за кілометр звідси точиться справжній бій. Там силовики виявили засідку терористів.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- Они применяют - вы слышите - тяжелое вооружение. Стреляют, в том числе, из крупнокалиберного оружия. Применяют минометы и прочую технику. Вот видите, стреляют.

Вже за півгодини з'являється інформація про перші жертви серед українських вояків. Відомо про шістьох загиблих у сутичках з бойовиками, сто бійців поранено. Швидкі по постраждалих їдуть з Ізюму - це вже Харківщина. Саме там найближча безпечна лікарня. За півсотні кілометрів. Перевозив поранених і цей мікроавтобус. Він без марковання медичної служби, і його буквально зрешетили терористи. Загинув один правоохоронець, котрий супроводжував транспорт.

Командир батальйону Національної гвардії України:

- Ситуация - сами слышите, ведется бой, в ночное время идут обстрелы блокпостов, ситуация нестабильная. Крайне нестабильная. Это ПЗРК, это автоматы, это СВД, гранатометы. Стрельба из БТРов, которые они забрали, БМД, из минометных орудий.

За інформацією військових розвідників, у сутичці біля блокпоста бійцям протистояли 800 бойовиків. Вони добре підготовлені та озброєні до зубів.

Степан Полторак, командувач Національної гвардії України:

- Я хочу сказать, что мы имеем дело с очень хорошо организованным, подготовленным противником, у которого на вооружении стоят грантометы, минометы и пулеметы. Люди хорошо обученные. По внешним признакам, они далеко не славянской внешности.

Через постійну стрілянину та появу на дорогах бойовиків на трасі, яка з'єднює Донецьк із Харковом - порожньо. Тут майже немає автівок, окрім швидких і транспорту спецпризначення. Пасажирських та вантажних машин, поки точаться бої, не пускають у небезпечну зону. Водії чекають, коли дозволять проїхати.

Владислав, водій-далекобійник:

- Так, а если надо? У меня есть задание, я его выполню в любом случае. Что делать, надо ехать.

У міністерстві внутрішніх справ кажуть: супротивник провокує на активні бойові дії. Проте українські силовики змушені стримуватися, аби не нашкодити мирному населенню.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- Мы не проводим штурма жилых кварталов и ставим задачу - не атаковать там, где есть угроза гражданскому населению.

У штабі антитерористичної операції категорично відмовляються розголошувати інформацію про тактичні завдання, не називають жодних термінів, не роблять оптимістично-войовничих заяв. Але запевняють - українські військовики усіма силами поступово зачищать від бойовиків захоплені міста та будівлі.