Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 квітня 2014, 21:10 Суспільство
Світова спільнота допомагає Україні повернути вкрадені цінності
Світова спільнота допомагає Україні повернути вкрадені цінності

Не лише словом, а й ділом. У Лондоні триває міжнародний дводенний форум, мета якого - допомогти Україні знайти й повернути розкрадені попередньою владою кошти. Окрім практичних порад, міжнародна спільнота готова підтримати Київ і грошима.

Два з половиною мільярди. Саме стільки з десятків мільярдів гривень, вивезених з країни колишніми урядниками, заблокували нині на рахунках закордонних банків. Як повертати решту награбованого й нелегально доправленого за рубіж за часів президентства Януковича - навчать теперішніх чиновників європейські та американські фахівці.  

Тереза Мей, керівник МЗС Великої Британії:

- Міжнародна спільнота зібралася тут, щоб запевнити українців: ми підтримуємо вас у цьому питанні, і маємо намір зробити все можливе, щоб повернути вам вкрадені кошти.

Генеральний прокурор України поскаржився іноземним колегам, що лише готівкою до Росії втікачі-високопосадовці вивезли мінімум 32 мільярди доларів. Перевірки та аналіз фінансових операцій колишніх можновладців, їхніх близьких і підконтрольних їм підприємств тривають. Імовірно, що за підсумками ревізій обсяги розграбованого українського майна зростуть.

Олег Махницький, генеральний прокурор України:

- Ці суми, з кожним днем розслідувань вони стають дедалі більшими. Коли суспільство обрало нову владу і коли було обрано нових керівників, коли ми прийшли, ми побачили, що казна є порожня, активи всі незаконно виведені, а органи правоохоронні повністю деморалізовані і криміналізовані.

Раніше кілька європейських держав, зокрема, Швейцарія, Австрія та Ліхтенштейн, заморозили рахунки багатьох колишніх українських політиків і підприємців з підозри в розкраданні та відмиванні грошей. До цього списку, наприклад, внесли самоусуненого президента Віктора Януковича, його сина Олександра та ще 18-ох екс-високопосадовців. Проте всі учасники Лондонського форуму добре розуміють складність пошуку й повернення вивезеного з-за кордону.

Тереза Мей, керівник МЗС Великої Британії:

- Безперечно, Велика Британія доклала чимало зусиль, щоб держави ЄС якнайшвидше заморозили активи окремих українців. І це лише перші заходи. Далі - копітка праця, яка може тривати дуже довго, навіть роками. Треба буде виявити ці активи і повернути їх туди, де вони мають бути - в Україну, її народові.

Генеральний прокурор США вважає, що така кількість грошей може відіграти велику роль у залагодженні економічних проблем, які постали перед Україною, попри всі намагання можновладців-корупціонерів їх приховати.

Ерік Голдер, Генеральний прокурор, міністр юстиції США:

- Чимало зусиль доклали до того, аби привласнити ці активи, відкрити банківські рахунки в різноманітних місцях. Та в нас є свої фахівці, котрі довели, що можуть здолати ці перепони і дістатися коштів. Ми непохитні у своєму бажанні досягти цього. Повернути українцям те, що в них вкрали.

Готові Сполучені Штати зарадити і своїми грішми - заявляє Генпрокурор США Ерік Голдер. Зокрема, Вашингтон надасть Україні два з половиною мільйони доларів. Їх мають витратити на технічну допомогу для повернення активів, розграбованих колишніми чиновниками.