Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 квітня 2014, 21:10 Суспільство
СБУ затримала гінця до терористів
СБУ затримала гінця до терористів

СБУ затримала в Донецьку заступника самопроголошеного мера Слов'янська Ігоря Перепечаєнка. Сепаратист саме прилетів із Москви з грішми для російських диверсантів.

Одного з лідерів сепаратистів у Слов'янську затримали одразу після повернення з Росії, просто в Донецькому аеропорті. Ігор Перепечаєнко, що називався заступником самопроголошеного мера міста, літав чартерним рейсом до Москви. Там роздавав інтерв'ю журналістам й отримував гроші для заколотників.

- Во время последней встречи мне были переданы денежные средства в размере 19 тыс долларов, а также техническое устройство, предназначения которого я не знаю. Вместе с инструкцией. Денежные средстава и технические средства я должен был лично передать Стрелкову.

Технічний засіб, про який ідеться - це пристрій для шифрування телефонних розмов. Імовірно, диверсанти вирішили убезпечитися після того, як СБУ почала оприлюднювати їхні переговори. Нині все це спорядження разом із затриманим - у Києві. Українські спецслужби з'ясували і справжнє прізвище російського ГРУвця, що називається Ігорем Стрелковим.

Марина Остапенко, речник СБУ:

- Його справжнє імя зовсім інше - це полковник Ігор Всеволодивч Гіркін. В Україну він в'їхав саме під цим ім'ям. Але у всіх своїх операціях представляється Стрелковим, Ігорем Івановичем.

Чоловікові 44 роки, він москвич, прилетів до України 26 лютого. Саме тоді скоєно захоплення кримського парламенту. Тепер саме він очолює терористів у Слов'янську. Масово викрадають людей у місті за його наказом. Хапають і військових, і цивільних, і іноземців.

- Машина ОБСЕ в горде катается. Я понял, ОБСЕ к нам не подпускать, понятно. Только там, где они понявляются, начинаються боевые действия. Ну тогда машину ОБСЕ задержать.

Марина Остапенко, речник СБУ:

- В полоні на сьогоднішній день за нашими даними тільки в Слов'янську перебуває близько 40 людей, представники місії ОБСЄ, одного з полонених - шведського військового - терористи відпустили, але якраз ми вживаємо заходів для звільнення не тільки наших співробітників, а і інших полонених.

Офіційно бойовики до української влади не зверталися. Втім, російським журналістам зізнаються - полонених беруть для майбутнього обміну.

В'ячеслав Пономарьов, самопроголошений мер Слов'янська:

- Пленный, он всегда являлся разменной монетой, когда ведутся военные действия, это международная практика обмена военнопленными, тут ниче такого страшного нету.