Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 квітня 2014, 22:35 Суспільство
У блокпост під Одесою влучила граната
У блокпост під Одесою влучила граната

Семеро людей поранені внаслідок нападу на блокпост на в'їзді до Одеси. Приблизно о четвертій ранку за загороду з мішків та колючого дроту невідомі кинули бойову гранату. На посту тієї миті було 12-ро людей. Від загибелі їх врятувала металева діжка.

Нападу передувала розвідка, твердять самооборонівці. За п'ять хвилин до вибуху до блокпоста, який розташований біля відомого базару "7-ий кілометр", під'їхало чорне авто.

В'ячеслав Шулим, черговий блокпоста:

- Питали їх: хто ви, що ви. Ну, ми так, наче подивитись приїхали. На мою думку, то відволікали увагу.

У мить нападу за огорожею нікого з активістів не було. Удосвіта машин небагато, тож чоловіки зробили п'ятихвилинну перерву. Разом з інспекторами ДАІ зайшли за барикаду випити кави. Загрозу не побачили - почули, розповідає черговий поста Ігор. Він встиг вигукнути: граната!

- Просто подъехали сзади и выстрел был, из подствольника граната вылетела.

В'ячеслав Шулим у мить вибуху був у дальньому кутку посту. Каже, товаришів врятувала металева діжка, навколо якої вони грілися. Інакше поранення були б значно тяжчими.

В'ячеслав Шулим, черговий блокпоста:

- Вибігаю звідти - люди лежать. Кров. Той кричить, той ще щось. Зразу першу допомогу.

Від вибуху постраждали семеро людей. ДАІвець і шестеро активістів. Серед них - одесити й представники самооборони з Києва. Рани, кажуть лікарі, життю жодного з пацієнтів не загрожують.

Андрій Вегержинський, керівник Одеської міської лікарні №1:

- Проникающих в брюшную полость, в грудную клетку ранений нет. Множественные ранения конечностей, туловища. Госпитализировали мы четверых.

Правоохоронці деталей слідства поки не розголошують, та вже розпочали кримінальне провадження за фактом скоєння терористичного акту.

Петро Луцюк, керівник ГУ МВС України в Одеській області:

- Своєчасно була створена слідчо-оперативна група з працівників прокуратури, СБУ та міліції.

Тим часом громадські активісти Одеси впевнені: напад на блокпост - спроба загострити конфлікт між прихильниками єдності України та антимайданівцями.

Руслан Форостяк, керівник штабу ради громадської безпеки м. Одеси:

- Я думаю, что это - провокация. Для того, чтобы повысить градус гражданского противостояния. В Одессе до сих пор кровопролития удавалось избежать. Есть действительно противостояние, два полюса этого противостояния. Но кровопролития или серьезного конфликта гражданского не было.