Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 квітня 2014, 21:12 Суспільство
На Рівненщині проти нового очільника міліції
На Рівненщині проти нового очільника міліції

Майже два місяці без очільника міліція Рівненщини. Після звільнення Дмитра Лазарева Міністерство внутрішніх справ двічі призначало керівника УМВС. Втім, обидві кандидатури не схвалила громадськість. Зокрема, затверджений у березні В'ячеслав Чайка побув на посаді лише кілька днів. Іншого претендента, котрий пройшов кадрову комісію МВС і має підтримку в люстраційному комітеті в Києві, Миколу Щирука, поки що особовому складу не представили.

Вже тиждень поблизу Рівненського обласного управління міліції тривають пікети й чергування. Мета мітингувальників - не допустити нового керівника на посаду. Мовляв, люстрацію в обласному комітеті він не проходив, а призначенню посприяли підкилимні домовленості народних депутатів.

Сергій Волков, уповноважений територіальної громади м.Рівне:

- Якщо він не пройшов цю люстрацію, далі він відмовився проти детектора брехні, інші проходять. З них шапка не падає.

Роман Коваль, керівник Правого сектору в Рівненській області: 

- Рівненщина багата своїми корисними копалинами, це в першу чергу граніт і однозначно бурштин. Одним з тих, хто займається кришуванням бурштину - це є підрозділи УМВС по цих північних районах. Наскільки я знаю, в таких схемах був задіяний колись пан Щирук, тому що можна запитати його, за що він побудував кілька своїх будинків по 500 тисяч доларів з зарплатою хай в 12 тисяч гривень.

Та прихильники Щирука запевняють - він не може мати жодного відношення до будь-яких схем, адже давно не працював у міліції.

Іван  Стельмащук, мешканець м. Костополя:

- Він вісім років працює начальником охорони служби безпеки нафтопроводу "Дружба". Основна робота його була в Івано-Франківській області. Він як пішов на пенсію. Ніякого відношення, це блеф, це клевета.

Колишні колеги нового керівника вважають, що його призначення може бути невигідним не лише політичним силам області, але й декому з його потенційних підлеглих. 

Марія Омельчук, голова ветеранської ради Костопільського РВ міліції:

- Він починав свою трудову діяльність, службу в Костопільському райвідділі. Знаєте, коли людина вимоглива, не всім це до вподоби, бо звикли, що не зовсім бути чітким у виконанні своїх службових обов'язків, а він не з тих, що дозволить вліво - вправо.

Сам Микола Щирук розповідає: його кандидатуру відібрали серед кількох претендентів, потім схвалили вибір у люстраційному комітеті в Києві. Врахували й побажання місцевих громад - щоб керівник був місцевий. Нині пан Щирук запросив опонентів зустрітися за круглим столом, аби зрозуміти, чим він їх не влаштовує.

Микола Щирук, кандидат на посаду керівника УМВС України в Рівненській області:

- Я дуже хотів би зустрітись з цими людьми, які мене пікетують на сьогоднішній день, і мої намагання дійти до них, до того, що я готовий до зустрічі, щоб вони сказали свої вимоги, я зворотної реакції не чую.

Пікетувальники не приховують: Щирук не раз телефонував до них із пропозицією зустрітися, та наміру спілкуватися з ним вони не мають.

Ігор Федетчак, координатор Рівненської самооборони:

- Я уповноважений від всіх Західних областей самооборони заявити: якщо призначення Щирука відбудеться, повстане самооборона західних регіонів, і також міста Чернігів.

- А що ви зробите?

- Тоді Київ побачить, що ми зробимо.

Достойного кандидата на посаду керівника Рівненської міліції активісти не називають. Кажуть - це міг би бути хтось із місцевих працюючих правоохоронців. Поки ж вони блокують крісло головного міліціонера, діяльність нелегальних старателів у північних районах процвітає. Копати бурштин на Рівненщину приїздять навіть мешканці інших областей. Вносити зміни до законодавства й карати порушників нема кому - всі сили забирає бюрократичне протистояння.