Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2014, 22:41 Суспільство
Державний кордон захищають справжні козаки
Державний кордон захищають справжні козаки

Стерегти країну готові й справжні козаки на конях. Тепер українсько-білоруську межу вони стережуть разом із прикордонниками. Захисники-вершники налаштовані рішуче.

15-ро козаків верхи на конях на сторожі українсько-білоруського кордону. Щодня вони долають по 55 і більше кілометрів. Сюди приїхали добровольцями. Кажуть, просилися на рубежі з Росією, але їх відрядили на Волинь.

Василь Сидор, керівник ГО Славутський курінь:

- Ми ж тут не граємося. Ми несемо військову службу і якщо потрібно, ми тут будемо воювать і погибать. Ми готові ризикувать життям. Це не відпочинок. Це дійсно справжня державна служба і несення, відповідно, військового обов'язку.

Василь Сидор - ще й Славутський голова. Каже, місто є на кого залишити. А своє покликання в цей непростий час бачить саме тут, на кордоні.

Василь Сидор, керівник ГО Славутський курінь:

- Якщо ми, кожен мер, а нас небагато - 450 - кожен візьме по 10 км кордону, ми зможемо досить сильно підтримати прикордонну службу.

Олександр Білюк, керівник Луцького прикордонного загону:

- З Луцького прикордонного загону на сьогодні близько 80 чоловік вибули на посилення різних прикордонних загонів, як південних, так і східних. Тому це актуально, що ми за допомогою громадського формування сьогодні збільшуємо щільність охорони Державного кордону.

На березі - справжній курінь. Над водою - спальний намет. Окремо - польова кухня. На обід - рибна юшка, козацький куліш і трав'яний чай. Продуктами допомагають і місцеві селяни. Коней привезли своїх. Без них, кажуть вершники, не можуть.

Василь Остапчук, керівник штабу:

- Ми вже знаємо, як з документами поводитися, що воно означає, доповідаємо прикордонникам, і вони вже, відповідно, приймають якесь рішення.

Прикордонники зазначають: допомога козаків справді відчутна. Адже пішки подолати таку відстань доволі важко. Бійці з амуніцією здатні пройти лише 35 кілометрів.

Михайло Тхір, керівник відділу інспекторів Ветли:

- Брак пального відчуваємо досить, нестачу, до коней - коней заправляти не потрібно, до них лише необхідно гарно ставитися.

Стояти на Волині козацький курінь має намір до президентських виборів. Тоді його заступлять інші громадські формовання.