Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2014, 20:52 Суспільство
Подальший перебіг антитерористичної операції
Подальший перебіг антитерористичної операції

Керівництво Збройних сил проситиме очільників держави не розформовувати 25-ї окремої десантної бригади, військові якої здали зброю в Краматорську. Армійці наполягають: ті, хто заплямував свою репутацію, повинні піти, натомість формовання має виконувати свої завдання.

Бійцями Дніпропетровської десантної бригади, що зганьбилися, здавши 6 одиниць бронетехніки сепаратистам, були мобілізовані, а не професійні контрактники. Так керівництво Міноборони пояснює вчинок бійців.

Богдан Сеник, т.в.о. керівника управління Міністерства оборони України:

- Зі слів самого командувача десантних військ про ту роту, яка йде мова в Краматорську, близько 80% особового складу - це військовозобовязані, які були мобілізовані під час мобілізації. З них, за його словами, лише 20% військовслужбовців, які мали досвід служби у високомобільних десантних військах.

І хоча їхній вчинок від того не менш негідний - Міністерства оборони проситиме керівників держави не розформовувати 25-ї окремої десантної бригади. Треба лише очистити її від вояків, що зганьбилися.

Богдан Сеник, т.в.о. керівника управління Міністерства оборони України:

- І виконуючим обовязки міністра оборони, і керівництвом генерального штабу вживаються всі аргументовані докази і всих зусиль докладають для того, щоб цей підрозділ, який має славетну історію, і має багатьох десантників, які себе проявили не один рік в різних заходах, щоб він був збережений.

Тим часом українські прикордонники своїх позицій не здають. На рубежах ретельніше перевіряють росіян, що в'їжджають до України. Увагу звертають, передусім, на чоловіків і жінок середнього віку. Тобто тих, хто може брати участь у збройних протистояннях. Дають дозвіл лише після з'ясування мети перебування в Україні. Втім, про тотальну заборону для росіян на в'їзд не йдеться - наголошують у державній прикордонній службі.

Олег Слободян, керівник відділу Державної прикордонної служби України:

- Всі громадяни, які будуть в'їзжджати з території Росії, будуть піддаватися контролю другої лінії, тобто мета їхньої поїздки, куди вони їдуть, до кого їдуть, і інші супутні дані. Вони будуть детально перевірятися спільно с працівниками СБУ, Міністерства внтурнішніх справ. І тільки на підставі цього масиву зібраної інформації буде прийматися рішення про пропуск чи непропуск громадян на територію України.

Сепаратисти та військові можуть потрапити до України не лише суходолом, а й морем - вважають в СБУ. Припускають - бойовиків доправляють через Бердянськ і Генічеськ. Адже останніми днями помічене пожвавлення водного транспорту.

Марина Остапенко, речник СБУ:

- Фіксуються факти непоодиноких перевезень самохідним маломірним водним транспортом в районі між Бердянськом та Геніческом, протягом останньої доби вказані перевезення здійснюються з боку Керченської протоки та Кримського півострова. Ми не виключаємо, що на борту суден можуть знаходитись як військові збройних сил Росії, диверсанти, сепаратисти, терористи, зброя.

Втім, хто ці люди і з якою метою прямують до України, у Службі безпеки ще з'ясовують. На великодні свята антитерористичну операцію переведуть у спокійнішу фазу. У спецслужбі зазначають - це з огляду на домовленності, які уклали напередодні в Женеві.