Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2014, 00:00 Суспільство
Світ бажає стабільності в Україні
Світ бажає стабільності в Україні

Весь світ чекає на результати чотиристоронньої зустрічі в Женеві. США та Європа погрожують Росії новими санкціями в разі подальшої дестабілізації ситуації в Україні.

У Женеві триває довгоочікувана зустріч четвірки - головних дипломатів ЄС, США, України та Росії. Загалом на переговори Київ привіз 4 головні вимоги до Кремля: прибрати свої війська з кордонів, не підтримувати сепаратистів на Сході, визнати, що Крим - український, та вивести звідти свої підрозділи. А ще - скасувати рішення Думи, яке дозволяє використання армії в Україні. Якщо Москва на це не пристане, Київ проситиме у США та ЄС вжити негайних заходів проти агресорки.

Андрій Дещиця, міністр закордонних справ України:

- Якщо офіційна Москва не визнає, що нам потрібно сприяти деескалації в реґіоні, то цим підтримає екстремістські рухи. Росії тоді загрожуватимуть ізоляція, нові санкції з боку західних партнерів і конфронтація з Україною й рештою світу.

***
Події на сході можуть призвести до дестабілізації всієї країни. Про це заявив помічник генсека ООН Іван Шимонович під час засідання Радбезу. Обговорювали доповідь місії з прав людини про ситуацію в Україні. У ній, зокрема, зазначено, що ані у Криму, ані в інших реґіонах не порушують прав етнічних росіян і російськомовного населення. Тож не було жодного приводу для військової агресії з боку Москви та анексії півострова. Представник Кремля Віталій Чуркін очікувано назвав доповідь сфальсифікованою та звинуватив ООН в упередженості. Проте держави-учасниці Ради безпеки впевнені - події на сході України зрежисовані Москвою, та вкотре закликали її забрати війська з кордонів.

Іван Шимонович, помічник генерального секретаря ООН з питань прав людини:

- Ті, хто може вплинути на ситуацію, мають терміново вжити заходів. Треба припинити озброювати протестувальників і перетворювати їх на воєнізовані сили. Підбурювачів за трагічні наслідки буде притягнено до відповідальності.

***
Реакція заходу на російську агресію в Україні смішна й непереконлива. Таку думку висловив американский сенатор - Джон Маккейн - під час робочого візиту до Литви. Там колишній кандидат у президенти США зустрівся з лідером - Далею Грибаускайте. й відвідав військові бази НАТО. Маккейн заявив - якщо європейці і Штати не запровадять тяжчих санкцій, то дії Володимира Путіна стануть агресивнішими.

Джон Маккейн, сенатор США:

- Його лише заохочує той факт, що ми не надаємо жодної військової підтримки Україні, боячись його спровокувати. Ганебно, що не допомагаємо уряду і людям після вторгнення росіян. Єдине, що Путін розуміє - це сила. З нашого боку була найслабша реакція з усіх можливих. Санкції щодо жменьки людей і одного банку. Це просто смішно.

Натепер США вже підготували додаткові обмеження щодо Москви. Та чи запроваджуватимуть їх, у Вашингтоні вирішать лише за результатами сьогоднішньої чотиристоронньої зустрічі в Женеві.

Барак Обама, президент США:

- Кожного разу, коли Кремль вживатиме заходів з дестабілізації України й порушення її суверенітету, він стикатиметься з наслідками. Дії Путіна в перспективі завдадуть великої шкоди самій Росії. Нам не потрібна війна. Слід подбати, щоб Україна мала нормальні відносини з усіма своїми сусідами. І ні Росія, ні Сполучені Штати, ні будь-хто інший не повинен вирішувати за неї.