Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 квітня 2014, 22:35 Суспільство
Одесити захищають в'їзди до міста
Одесити захищають в'їзди до міста

Блокпости створили на всіх в'їздах до Одеси активісти місцевої самооборони. Просто поряд із пунктами ДАІ. Документів цивільні не перевіряють. Тільки спостерігають за рухом транспорту: виглядають великі групи людей чи військової техніки.

Пост на Кишинівській трасі. Купа мішків, за якими грубка-буржуйка та намет. Обов'язковий атрибут - два прапори: України й Одеси. Поряд -  працівники ДАІ з автоматами.

Олексій Курносов, співробітник УДАІ в Одеській області: 

- Обеспечиваем безопасность дорожного движения, охрану общественного порядка и недопущение проникновения на территорию города вооруженных лиц.

Завдання активістів самооборони інше. Кажуть: у будь-якому разі хочуть мати правдиву інформацію про те, що відбувається на в'їзді в місто.

Галина Сльозка, активістка загону одеської Самооборони:

- Мы должны смотреть, наблодать за автобусами, чтобы сюда не приехали большие группы людей непонятного назначения.

Юрій, командир загону одеської Самооборони:

- Наша главная задача - не остановить сейчас здесь, не принимать на себя бой, а проинформировать органы, которые пытаются и занимаются в какой-то степени безопасностью.

Марія Тарасова, кореспондентка:

- Блокпост поруч із ринком "7 кілометр". Тут с журналістами розмовляти відмовляються. Ввічливо просять покинути територію барикади.

За територією у траві знаходимо коктейлі Молотова. Тож, здається, люди готові не тільки спостерігати. Вранці в Одесі затримали одразу кількох городян, котрі повернулися з чергування. З їхньої машини вилучили кийки, щити та пляшки із запалювальною сумішшю. У Штабі Самооборони Одеси кажуть: бойових завдань не ставлять. У разі будь-яких конфліктів активісти мають повідомляти правоохоронців.

Зоя Казанжі, координаторка штабу Одеської Самооборони:

- Ми на сьогодні маємо патрулювання на блок-постах стаціонарних разом із силовиками. І маємо патрулювання мобільних груп у місті Одесі. Є інший напрямок: резерв, який може робити бутерброди та надавати медичну допомогу у разі, якщо, не приведи господи, виникне така ситуація.

Зараз у загоні самооборони кілька тисяч людей. Екіпірували їх коштом доброчинних надходжень. Решту одесити підвозять просто на блок-пости.

Андрій, добровільний помічник:

- Вода, сигареты. Обычное. Вода и питьевая, и руки помыть. Это - мой народ. Хоть как-то внести свою лепту, помочь людям, что-то сделать от себя.