Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 квітня 2014, 22:49 Суспільство
Світ осудив дії РФ на сході України
Світ осудив дії РФ на сході України

Протести й захоплення адмінбудівель на сході України відбуваються за сценарієм, розробленим у Москві, та за її підтримки. В цьому переконаний президент США Барак Обама. Він вимагає від Путіна припинити втручання у справи суверенної держави. Про Україну вже вдруге говоритимуть цього тижня на Раді безпеки ООН. Готовий зібратися на позачерговий саміт і ЄС.

Захід виступає за жорсткіші санкції щодо Москви через загострення ситуації в Україні. У телефонній розмові Барак Обама та його французький колега - Франсуа Олланд - погодилися, що Росії "доведеться заплатити велику ціну", якщо вона продовжуватиме свої дії з дестабілізації. Американський лідер звинувачує Кремль у підтримці сепаратистів. У Білому домі мають численні докази підривної діяльності Москви на чужій території. Президент США попередив про зростання політичної й економічної ізоляції Росії. Нові санкції можуть запровадити вже сьогодні. Також Барак Обама закликав всіх озброєних людей в Україні, які не є представниками армії чи правоохоронних органів, негайно скласти зброю. Позицію Білого дому оприлюднив прес-секретар Джей Карні.

Джей Карні, прес-секретар Білого дому:

- Ми дуже занепокоєні діями Росії, її спробами дестабілізувати Україну. Нас непокоять тисячі військових, що й далі лишаються на кордоні. І провокації, які ініціювала Москва.

***
За посилення санкцій проти Путіна та його поплічників висловилася й Канада. Прем'єр-міністр Стівен Гарпер вважає нинішню загрозу миру небувалою з часів холодної війни. Захоплюють урядові будівлі прокремлівські бойовики у Східній Україні, зі слів урядовця, беззаперечно завдяки роботі провокаторів, яких скерувала Москва. Зі слів урядовця, офіційна Оттава вживатиме додаткових заходів, щоб ще більше ізолювати федерацію економічно й політично.

***
У причетності до сепаратистських заворушень на сході України звинуватив Росію й Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Андерс Фог Расмуссен, Генеральний секретар НАТО:

- Поведінка Москви та події на місцях свідчать самі за себе. Ми принципово не коментуємо даних розвідки, але альянс має досить інформації про активність Росії у східних реґіонах України та уздовж ділянки спільного кордону. Кремль має припинити створювати проблеми і взяти участь у їхньому залагодженні.

***
Рада Безпеки ООН вдруге за тиждень збирається на засідання з приводу України. Представники держав організації хочуть обговорити ситуацію з правами людини. З доповіддю має виступити заступник генсека ООН Іван Шимонович. Він відвідав кілька українських міст і переконався - жодних утисків російськомовного населення в Криму та інших реґіонах немає. А результати референдуму на півострові щодо приєднання до федерації назвав сфальсифікованими.

***
Термінове засідання провела постійна рада ОБСЄ в Австрії. Головна тема - події в Україні. Американський посол в організації назвав нинішні події спробою Кремля послабити сусідню державу і зробити її керованішою. А провокаторів на сході країни - російськими військовими.

Деніел Баєр, представник США при ОБСЄ:

- Вони добре натреновані, мають російську зброю, їхня уніформа така сама, як у Криму, цілком зрозуміло, звідки вони. Москва каже - вона за деескалацію, та саме вона й може зробити цю деескалацію, і забрати свої війська від кордонів.

Надали свою оцінку і спостерігачі ОБСЄ, які працюють в Україні. Кажуть: ситуація у східних реґіонах і далі гіршає, назвали її вкрай напруженою. Держави-члени організації дійшли висновку - до п'ятого травня відрядити ще двохсот спостерігачів до найгарячіших точок.