Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2014, 22:35 Суспільство
Найгарячіші події у Слов'янську
Найгарячіші події у Слов'янську

Незапланований вихідний. У Слов'янську через напружену ситуацію в понеділок не працюють школи й дитсадки. Не відчинили своїх дверей і деякі крамниці та заклади. Ніч проти понеділка минула спокійно. Місцеві, що виступають за проведення референдуму і створення Донецької республіки, весь день укріплювали барикади: як у центрі міста, так і на його під'їздах. Окрім того, прибічники федералізації захопили місцевий сільськогосподарський аеродром і звернулися до Володимира Путіна з проханням втрутитися в ситуацію на Донбасі.

Заворушення у Слов'янську розпочалися суботнього ранку. Ці кадри свідків події: під стінами міського відділу міліції майже два десятки озброєних чоловіків. Вони починають захоплювати будівлю. У приміщення нападники кидають димові шашки. Відділ захоплений, а заразом  20 автоматів, більше чотирьохсот пістолетів з набоями. Кількох правоохоронців беруть заручниками. Та врешті-решт відпускають. Мер Слов'янська Штепа після переговорів виходить до містян і називає озброєних загарбників "своїми хлопцями".

- Сегодня это наши донбасские ребята, и пускай они добиваються, я не хочу в нашем городе войны!

У натовпі людей, що зібралися під стінами міськвідділу, весь час виникають сутички. Озброєні люди хапають тих, хто їм не подобається. Іноді лунають постріли.

- Пожалуйста, ребята, отпустите его!

- Будет команда - отпустим!

Згодом сповіщають, невідомі захопили ще й будівлю управління служби безпеки. На дорогах Слов'янська будують блокпости з шин та піску. 

- Основную часть оружия мы получили при захвате силовых ведомств - СБУ и МВД, и у нас было еще свое, к этому мы готовились заранее, к этой акции. Мы хотим, чтобы в данном регионе образовалась Федеративная республика!

За ніч проти неділі барикади біля міськвідділу укріпили. Постягували діжки для обігрівання, напнули намети. А вже вранці в неділю є перші постраждалі та загиблі. На в'їзді до міста на блок-посту Семенівка під час проведення антитерористичної операції, яку оголосив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, почалася стрілянина.

- Я снимаю после перестрелки, первая машина - это те, кто приехал нападать на солдат, которые были в БТР, мою машину тоже побили.

- Куда попала? Где болит? В Грудь, в грудь!

- Вот парня застрелили!

Стрілянина запекла, адже проти українських спецпризначенців імовірно діють російські. Усі вони як один: добре екіпіровані, озброєні й неговіркі. За інформацією ЗМІ, під час цієї сутички загинули двоє офіцерів СБУ.

Ще одна стрілянина учинилася вдень. Невідомий зрешетив легковика з людьми. За інформацією свідків - троє поранених. Один з них згодом помер у лікарні.

- Реально были в масках, мы ехали за машинами, которые нам показались подозрительными, они их пропустили, остановились и попростреливали колеса. И парень вышел весь в крови. 

Аби на власні очі побачити нестабільну ситуацію, до Слов'янська приїхали представники місії ОБСЄ.

- Чтобы дать объективную информацию странам ОБСЄ, чтобы поговорить с людьми, чтобы на месте видеть, что творится. Если принимается насилие, то мы очень против этого и все страны.

Ніч проти понеділка минула спокійно - без жодних сутичок і пострілів. Вдень усі школи та дитсадки не працювали. Закриті були й деякі крамниці та заклади - все через напружену ситуацію. Озброєні сепаратисти взяли під свій контроль місцевий сільськогосподарський аеродром та укріплювали барикади на під'їздах до міста і в центрі.

- Здесь не сядет ни один украинский вертолет. Нам не нужны здесь эти бендеры, либо же Путин введет войска.

О третій дня лідер сепаратистів Слов'янська - В'ячеслав Пономарьов під час прес-конференції в міській раді звернувся до російського президента з проханням втрутитися у вирішення ситуації на Донбасі.