Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 квітня 2014, 00:22 Суспільство
Подолати корупцію - що для цього треба?
Подолати корупцію - що для цього треба?

Майже половину дозволів, що їх потрібно оформляти підприємцям, скасували. За це нині проголосували у Верховній Раді. То один із пунктів подолання хабарництва. Так звана дерегуляція. Наступний захід може бути - створення Національної служби боротьби з корупцією.

Вона - масштабна, місцями навіть легалізована. Нею просякнуті всі галузі. Навіть ті, що покликані з нею боротися.

Ігор Воловик, керівник відділу УСБУ у Дніпропетровській області:

- Хабар у 165 тисяч грн. зажадали двоє співробітників міліції та податківець від приватного підприємця за закриття проти нього кримінального провадження.

Мова про корупцію. Масштаби якої в Україні приголомшливі. За підрахунками експертів - це 500 мільярдів гривень за чотири роки.

Дмитро Олійник, заступник голови Федерації роботодавців України:

- Наприклад, це 12 бюджетів Міноборони, це 7 річних бюджетів Міносвіти, 25 бюджетів МОЗ.

Повернути гроші до бюджету й покарати винних - функції, що невдовзі може взяти на себе Національна служба боротьби з корупцією. Відповідний закон про її створення подали до Верховної Ради. Новий орган планують зробити: незалежним від виконавчої влади, з призначеним РНБО очільником, а також з реальними можливостями садовити за ґрати, приміром, за організацію й реалізацію корупційної схеми.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Жорстка та реальна боротьба, вистачить уже тих, що золоті батони купують, вже повинні крошити батони в местах не столь отдаленних.

Орган планують на кшталт польського Антикорупційного бюро з функціями слідства й дізнання. Зазначимо, після створення цієї структури сусідня держава піднялася в рейтингу подолання хабарництва на 41-шу сходинку, тоді як Україна на сотню щаблів нижче. Та боротьба з хапугами недешева.

Тетяна Чорновол, урядова уповноважена з питань антикорупційної політики:

- Потребує розроблення конкретно по Україні, але ми бачимо - Польща, коли починала створювати службу - це 17,8 млн євро, коли розгорнулася в повному складі, стала 30 млн євро.

Та вкладення того варті! Ось приміром, цифри однієї з корупційних схем, що її нещодавно викрила Генпрокуратура. З 2009-го посадовці деяких Міністерств, СБУ та керівництво майже всіх облдержадміністрацій під керуванням бізнесмена Сергій Курченка реалізовували невигадливий план: у державних підприємств купували скраплений газ за заниженою ціною, а потім паливо продавали значно дорожче на заправках.

Олег Махницький, в. о. генерального прокурора України:

- Керівники облдержадміністрацій вчиняли фальсифікацію документів з метою розкрадання та легалізації коштів, встановлена сума збитків понад 1 млрд грн.

Законопроект про створення Національної антикорупційної служби ще не ухвалено, але фахівці сушать голову над проблемою - хто там працюватиме?

Тетяна Чорновол, урядова уповноважена з питань антикорупційної політики:

- Звичайно, доведеться ядро набирати з людей, які мають досвід роботи в правоохоронних органах, на це дивлюся з жахом, як їх просіювати, як від них вимагати роботи.

Утім, згідно із законопроектом, для роботи в Національній антикорупційній службі досвіду роботи в лавах МВС не вимагатимуть. Тож багато хто, кому болить за Україну, вочевидь зможе спробувати здобути там посаду.