Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2014, 22:57 Суспільство
Миколаївська самооборона самотужки розігнала сепаратистів
Миколаївська самооборона самотужки розігнала сепаратистів

15-ро людей постраждали під час масових заворушень минулої ночі в Миколаєві. Після того, як сепаратисти не виконали вимоги народної самооборони прибрати намети з території біля пам'ятника героям-ольшанцям, майданівці взялися зачищати площу самотужки. Проросійські активісти почали кидати в їхній бік шумові гранати, петарди та застосували сльозогінний газ. У натовпі учинилася стрілянина з травматичної зброї.

Спроба захопити облдержадміністрацію в Миколаєві провалилася. Ввечері дві сотні сепаратистів узяли в облогу вхід до адмінбудівлі - в руках російські триколори. Двері боронили кілька десятків правоохоронців. Спочатку навіть затримали одного надто зухвалого активіста. Та після криків і погроз нападників - звільнили. Заколотники вимагали впустити їх всередину, аби змусити владу оголосити референдум за федералізацію. Приміщення штурмували двічі. Кидали у правоохоронців петарди та світло-шумові гранати. Водночас на іншому боці площі, біля будівлі мерії, зібрався інший табір - півтисячі представників народної самооборони. Вони рушили на сепаратистів зі своїм ультиматумом: негайно прибрати з-під меморіалу воїнів-визволителів свої намети.

- Последнее предупреждение: Убирайте палатки! Уходите спокойно. Вперед!

За лічені хвилини табір розтрощили. Озброєні палицями чоловіки рушили один на одного. Коротка бійка - і 15-ро травмованих. Поламані кістки, розбиті голови, кульові поранення з пневматики.

Юрій Багрянцев, працівник управління охорони здоров'я Миколаївської ОДА:

- Их состояние здоровья не вызывает опасения. Есть ушибы, есть переломы, есть травмы, характер которых будет установлен следствием.

З першою кров'ю нарешті втрутилися й правоохоронці. Розтягли бійців, кілька десятків затримали. З обох боків. Після допиту - відпустили. Утім, розпочали кримінальне провадження - за дрібний бешкет. Тепер міліція збирає відеодокази правопорушень. На місці розгромленого табору сепаратистів вилучили мисливські ножі, пістолети, дерев'яні битки.

Юрій Седнєв, керівник УМВС України в Миколаївській області:

- После того, как все успокоилось, следственно-оперативная группа задокументровала… Были изъяты несколько предметов.

Під час заворушень міліція не діяла - закидають їй миколаївці. Головний правоохоронець області звітує - його підлеглі захищали будівлю та не реагували на сутички, аби не допустити більших жертв. На додачу Седнєв повідомив, що управління внутрішних справ проситиме суд заборонити в Миколаєві масові акції. Нині на площі в центрі міста чергують зо два десятки вартових ладу. Стільки ж прихильників Росії гуртуються біля свого колишнього табору. Нині тут чисто. Комунальники прибрали рештки наметів, перекопали землю та змили сліди крові. Замість триколора майорить український прапор.