Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 квітня 2014, 21:42 Суспільство
Реакція Майдану на закон про роззброєння
Реакція Майдану на закон про роззброєння

В штаб-квартирі Правого сектору в готелі Дніпро, біля якого напередодні виникла стрілянина, знайшли зброю. Що саме виявили - правоохоронці не поточнюють. Нині перевіряють, чи не застосовували спорядження в якихось правопорушеннях. Віднині ж усі незаконні організації мають роззброїтися - так вирішили у Верховній Раді.

Ще десять днів тому знімальній групі Свідка у столичному райвідділі міліції демонстрували зброю, що її добровільно принесли громадяни.

Леонід Золотаревський, інспектор відділу Дніпровського РУ міліції  м. Києва:

- Цей місячник завершився, я вважаю, дуже вдало, люди здали понад 3 десятки зброї до Дніпровського РВ.

Утім, чи багато це проти інших таких місячників - кажуть загадково:

- Не менше.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Не встиг закінчитися попередній, як у МВС оголосили черговий місячник добровільної здачі зброї, який триватиме з 1-го по 30 квітня. Утім, раніше зазвичай такі заходи влаштовували двічі на рік - навесні та восени.

У МВС наголошують - це добра можливість уникнути кримінальної відповідальності за зберігання зброї й офіційно її зареєструвати. Утім, експерти зазначають - такий захід радше вимушений. 

Вадим Махницький, експерт з питань боротьби з тероризмом:

- Видимо, второй месячник добровольной сдачи оружия объявили в связи с тем, что МВС считает, что не все оружие еще сдано, которое было изъято революционными гражданами во время революции. Видимо, МВД  подсчитало, что какое-то количество автоматического и короткоствольного оружия находится на руках революционного населения.

Надто актуально це через останні події. Приміром - стрілянину напередодні ввечері біля готелю Дніпро, яку влаштував член Правого сектору. Нагадаємо, ця організація раніше офіційно відмовилася віддавати вогнепальну зброю.

Андрій Білецький, керівник Правого сектору на Сході:

- Правий сектор на Сході, повірте, має зброю легальну, зброю самозахисту, яку в жодному разі здавати не буде, тому що в наших опонентів, у п'яної руської войни, значно більше. По-друге, є багато зброї на руках у людей. Наша зброя сама по собі не стріляє.

Утім, вибору їм не залишили депутати. На засіданні Верховної ради двохсот шістдесятьма шістьма голосами вони ухвалили - зобов'язати МВС та СБУ негайно роззброїти незаконні формовання. Реакції відомств поки немає. Тож як працюватимуть - припускають експерти.

Вадим Махницький, експерт з питань боротьби з тероризмом:

- Это будут осмотры, осмотры баз хранения формирования, это осмотры штабов, это будет изъятие оружие, если оно будет найдено. Процедур законом здесь предусмотрено большое количество. 

Реакція активістів Майдану на це рішення неоднозначна.

Тарас Усатенко, сотник:

- Країна наша знаходиться в стані війни, якось не дуже зрозуміло цей закон нам. Але з другої сторони бачимо, що є багато порушень, неадекватних людей.

Як жест доброї волі активісти Правого сектору пообіцяли відвезти на базу тренувань Національної гвардії в Нові Петрівці все, що можна вважати зброєю.

Ігор Мазур, керівник Правого сектору в Київській області:

- Ще з тих часів залишилися запаси пляшок з запальною сумішшю, газова установка, перероблена під вогнемет.

Що до зброї кажуть - мають на руках лише легальну. Тож її не здаватимуть. Але відсьогодні обіцяють з собою не носити.

Ігор Мазур, керівник Правого сектору в Київській області:

- Ті, що належать до Київадміністрації, вони зброю будуть зберігати в сейфах або інших передбачених місцях.

Утім, це рішення тільки осередку Правого сектору в Київській області. Чоловік не заперечує - керівник всієї організації може на його постанову накласти вето.