Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 березня 2014, 23:03 Суспільство
На кого полював колишній президент та в яких умовах
На кого полював колишній президент та в яких умовах

Показати все, що ховали від сторонніх очей кілька років. Журналістам відчинили ворота в мисливську резиденцію Віктора Януковича - Сухолуччя. Майже тридцять тисяч гектарів на півночі Київщини заселені величезною кількістю тварин.

Дніпровсько-Тетерівське мисливське господарство - офіційно, Сухолуччя - в народі. Одна з двадцяти резиденцій президента-утікача розташована за шістдесят кілометрів від  Києва. Що тут бував керівник держави, видно одразу - на дорозі до угідь жодної ямки чи вибоїни, асфальт - ідеальний.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Резиденцію Януковича - Сухолуччя - дуже скоро можуть перетворити на національних парк, Тут є олені, кабани, лосі, тисячі тварин, в тому числі й червонокнижні.

В цій величезній кількакілометровій загороді мешкають олені. Є навіть білого кольору, такі у природі - рідкість, їх охороняє закон.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- У цьому вольєрі близько 50 диких кабанів. Тварин тут тримали для відстрілу.

Для царських ловів територію обладнали. 2013-го Янукович тут, кажуть, полював двічі.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Ці вишки розсташовані в ряд, через кожні 50 метрів, мисливці їх використовують для відстрілу тварин.

Сергій Кирпач, мисливець:

- Эти вышки делаются во всех нормальных хозяйствах для облавных охот, на вышках становятся охотники, загонщики заходят с другого квартала и криками гонят зверя на охотника.

Окрім того, в Сухолуччі є два котеджні комплекси. На території видно лазню, церкву, тир і пришвартовані катери. Проте охорона сюди журналістів не пускає. Каже, останніми тижнями, коли до резиденції міг зайти хто завгодно, зникло багато майна.

В'ячеслав, охоронець:

- Два мікроавтобуса, два квадроцикла, лодочний мотор і снігоход в перві дні, буквально пару днів назад опять кража була - моторна лодка, снігоход і мотор лодочний.

Відколи Віктор Янукович 2006-го став прем'єр-міністром, фінансування величезного господарства -  площею майже тридцять тисяч гектарів - лягло на плечі одного з товариств рибалок та мисливців. Кажуть, державний бюджет такого хазяйства просто не утримає.

Сергій, волонтер: 

- В районе шестиста тысяч содержание этого всего в месяц обходится, для бюджета это неподъемно, никакой заповедник и никак его не окупишь, чтобы окупить, никакой экономической подоплеки нет, даже если будут билеты платные, это все ляжет тягарем на плечи бюджета. Это только частные должны быть угодья, находить инвесторов, кто будет содержать.

Екологи ж наполягають: Сухолуччя треба націоналізувати.

Володимир Борейко, еколог:

- Мы очень боимся, как бы не начался деребан, если эти территории будут проданы с торгов, проданы охотничьим фирмам, мы очень хотим, чтобы здесь был или заповедник, или национальный парк.

Після втечі Януковича на території резиденції з'явилося багато браконьєрів. Тож Сухолуччя для відвідувачів знову закрили.