Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2014, 23:57 Суспільство
Героїчним нахимівцям вже знайшли місця подальшого навчання
Героїчним нахимівцям вже знайшли місця подальшого навчання

Героями називають юних вихованців Севастопільської військово-морської академії, які під час церемонії  перепідпорядкування закладу Російській Федерації співали гімн України та на колінах прощалися з синьо-жовтим прапором. Патріотів готові взяті на подальше навчання в Одесі та Києві. Коли хлопці будуть на материку та які нині настрої в нахимівців?

Це відео в інтернеті переглянули тисячі користувачів. Юні нахимівці стали гордістю України. Під час перепідпорядкування Севастопільської академії військово-морським силам Росії кількадесят хлопців біля дверей навчального корпусу почали співати гімн України. Аби заглушити юних патріотів - гучно заграв оркестр. За кілька днів юні нахимівці вразили новим вчинком. Під час церемонії прощання з українським прапором хлопці оголили голови та стали на коліна.

Єдиний син пані Світлани - 21-річний Денис - один із тих, хто лишився вірним українському народові. Юнак родом із Вінницької області. Навчається на третьому курсі академії. Йому, як і іншим курсантам, пропонували перейти під російського прапора. Та він категорично відкинув цю пропозицію.

Світлана, мати вихованця Севастопільської військово-морської академії ім. Нахимова:

- Вони співали гімн, і вони не вважають це якимось подвигом, вони не робили це заради реклами, вони це зробили від душі, тому що їм було боляче. Його слова, якщо я зможу вірно процитувати: я давав присягу Україні, і поки існує ця держава, я не маю права зрадити їй, тому я не зможу зрадати тебе, бабушку з дедушкой, я не зможу приїхати і подивитися в очі друзям.

Жінка каже, нахимівці лише інколи можуть поспілкуватися телефоном з рідними. Тому батьки не розуміють, чому їхні діти досі лишаються не території академії, над якою майорить російський триколор.

Світлана, мати вихованця Севастопільської військово-морської академії ім. Нахимова:

- Їх дратує те, що частина офіцерів, з якими вони працювали, от мій син три роки, вони зрадили присязі, їм цього не зрозуміти, тому досить важка психологічна ситація, але хлопці тримаються, це мами втрачають свідомість, а хлопці молодці, вони тримаються.

У Міністерстві оборони обіцяють - курсантів найближчим часом вивезуть із півострова.

Леонід Поляков, заступник в.о. міністра оборони України:

- Зараз йде процес уточнення. Як тільки вони будуть виведені, ми сподіваємося, що вони у саму першу чергу були виведені за допомоги високого комісара ООН з питань прав людини, з міжнародного комітету Червоного хреста. Ми сподіваємося побачити їх тут найближчим часом. 

Що ж до подальшого навчання - нахимівців готові взяти інші заклади країни. Зокрема, в Одесі чекають на, щонайменше, сотню юних моряків з Криму. І це тільки в одному училищі імені Маринеско. Зарахувати обіцяють без будь-яких тестів чи іспитів. На сьогодні звернулося два десятка курсантів. Їхні одеські колеги зазначають - зустрінуть кримців як найближчих друзів.

Захар Жевнер, курсант морехідного училища ім. О.І. Маринеско:

- Мы - добрые люди,  мы - все понимаем, понимаем их ситуацию. Примем их как своих. Как говориться, у нас флот - один, семья - одна, мы - моряки! Так что, мы будем вам рады!

Олександр Сабуров, керівник морехідного училища ім. О.І. Маринеско:

- В связи с тем, что наше училище готовит ребят уровня младших специалистов, вот мы и готовы принимать всех ребят, которые учаться по программам младшего специалиста. Если уровень специалиста, магистра, то Одесская национальная морская академия готова принять этих курсантов.

Проте, в Україні немає більше військово-морського освітнього закладу. Тож курсантам Нахимівської академії доведеться або переходити на цивільну спеціальність, або чекати. З нового навчального року, можливо, буде такий факультет в Одеській національній морській академії.

Леонід Поляков, заступник в.о. міністра оборони України:

- Стосовно них вже визначене місце подальшого навчання, але зараз не можу конкретно сказати, що це буде лише в Одесі. Треба ще провести з міністерством освіти певні процедури стосовно їх навчання як на базі нашої академії української, ну яка відноситься до збройних сил, так і там є морська академія одеська, фахівці якої будуть залучені до викладання морських дисциплін.

Тож юні нахимівці-патріоти - а таких 75-ро - сподіваються, що зможуть закінчити навчання і вірно служитимуть Україні.