Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2014, 21:49 Суспільство
"Героїчна" кримська самооборона погрожувала 88-річному старому
"Героїчна" кримська самооборона погрожувала 88-річному старому

Кримський утікач, 88-річний бандерівець Володимир Чермошенцев, який вчора прибув до Тернополя, відпочиває в санаторії. Спонтанно поїхати з Криму його змусили наскоки так званої місцевої самооборони. За останні дні вони дедалі частіше погрожували розправою пенсіонерові.

Вісімдесятивосьмирічний Володимир Чермошенцев родом із Поволжя. На початку Другої світової війни його, 16-річного мешканця Бахчисараю, німці забрали на примусові роботи. Але дорогою на заслання хлопця визволили бійці УПА. Так він і присягнув на вірність Україні. Згодом доля повернула його до Криму. Там померли дружина і троє синів. Попри смуток, життя поступово налагодилося. Аж раптом прийшли російські військові. Після кількох візитів невідомих чоловіків із погрозами дідусь вирішив поїхати з півострова.

Володимир Ткач, голова Тернопільської обласної організації Конгресу українських націоналістів:

- Якісь люди сказали: Ми знаємо, що ти бандьора і росіянин, і тебе будемо судити по по всій строгості військового часу. Його не те що злякали, йому реально казали, що йому загрожує.

Вже у Тернополі дідуся зустріли й поселили у санаторії. У пенсіонера від такого комфорту очі розбігаються.

- Їдальня в нас отам. То ви подивитесь, якщо вам зручно буде, то ви потебенько будете ходити. В нас сніданок, обід, вечеря. Якщо не зручно, то ми зможемо вам…

- Та все добре, що ви. Я такого не бачив у житті.

Володимир Ткач, голова Тернопільської обласної організації Конгресу українських націоналістів:

- Поки пан Володимир буде тут лікуватися, ми постараємося переоформити його пенсійний, щоб він тут отримував пенсію, в нас на Тернопільщині.

А ще обіцяють за цей час знайти дідусеві нове житло. Сам Володимир Чермошенцев звикає до нового побуту. Та з болем згадує, чому втік з рідного Криму.

Володимир Черемошенцев, біженець із Криму:

- Мене на вулиці питали, кажуть: ти руський. Кажу - руський. Тебе руські будуть судить. От. Ще що було. Окурками, стою на зупинці, а окурки в мене кидали, харкали, плювали.