Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2014, 20:27 Суспільство
Вірні присязі феодосійські морпіхи прибули до Києва
Вірні присязі феодосійські морпіхи прибули до Києва

В аеропорту Бориспіль вночі приземлився літак з морськими піхотинцями з Феодосії. Як хлопцям вдалося вибратися з півострова та чому російських військових вони називають мародерами - дивіться в наступному сюжеті.

126 морських піхотинців із Феодосії, які протягом 22 днів були в облозі агресорів, у вівторок ввечері прилетіли до Києва. Разом із чоловіками прибули шестеро жінок та одна дитина.

Повернулися хлопці без речей, адже більшість їхнього майна привласнили окупанти. Після захоплення військової частини наших морпіхів росіяни хапали все, що бачили. 

Сергій Галкін, командир підрозділу морської піхоти:

- Люди, которые делали штурм, спецназ ГРУ: ребята, просьба, вы или спецназ, или мародеры! Верните документы. Я не прошу вернуть мне ноутбук или личные вещи. Верните документы! Паспорт, военный билет, загранпаспорт, свидетельство о рождении.

Незважаючи на шалений тиск з боку окупантів, бойовий дух українських вояків дуже високий. Але героєм себе ніхто не вважає. Батальйон морської піхоти штурмували добре підготовлені та озброєні бійці. 

Володимир Боронюк, заступник командира батальйону морськой піхоти:

- Светошумовые гранаты, газ, стрельба в воздух. Мы были без оружия. Раненых нету, есть несколько легко травмированных. Я не знаю, в каком состоянии командир батальйона и заместитель командира батальйона. Потому что их забрали, предположительно в Севастополь.

У Борисполі морпіхів зустріло вище військове командування. Представник Міністерства оборони запевнив, що без роботи хлопці не залишаться. 

Петро Мехед, заступник міністра оборони України:

- Хлопці з честю виконали своє бойове завдання. Зараз хлопці загружаються в автобуси і відбудемо до президентського полку, де розмістимо військовослужбовців, дружин. Почнемо всі процедури для того, щоб відновити боєздатність даної військової частини для того, щоб відправити в нове місце розташування.

Втім, до Києва повернулася лише третина феодосійських морпіхів. Загалом у батальйоні служили 500 бійців.

Сергій Галкін, командир підрозділу морської піхоти:

- У каждого человека есть свое право и свой выбор. Не суди, да не судим будешь. Это ихний выбор, ихнее право. Они его сделали.

Володимир Боронюк, заступник командира батальйону морськой піхоти:

- Есть метод кнута и пряника. Так там был пряник, причем очень большой, горой. Зарплаты, социальный пакет.

Загарбникам, котрі захопили частину, морпіхи кажуть лише одне:

- Верните документы! Не надо ноутбук возвращать. Трофей, пускай будет ваш трофей. Честь солдата, это честь! Она выше всего!