Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2014, 23:15 Суспільство
Кримські реалії
Кримські реалії

Утиски та репресії проти українських військових у Криму тривають. Досі невідома доля шістьох бійців з різних частин. Зокрема - командира бригади тактичної авіації Юлія Мамчура. Водночас захисники батьківщини починають переїжджати на материк, щоб продовжити службу.

Морський тралер "Черкаси" тримає оборону. Ніч вистояли, і команда готова й далі відбивати атаки росіян. Корабель нині в облозі агресорів на озері Донузлаві. Безперервно плаває, адже тільки так може уникнути наскоків. Українці здаватися наміру не мають і ладні дати відсіч окупантам. У мережі навіть з'явилася заява моряків.

- Морально-психологічний стан екіпажу на високому рівні, всі готові до відбиття атак, незалежно від того, що зі сторони загарбників надходили погрози щодо застосування грубої фізичної сили при спробах екіпажу чинити спротив. Слава Україні! З повагою, екіпаж морського тральщика "Черкаси".

Водночас на кораблі життя триває. Військові фотографуються, ліплять вареники та усміхаються.

***
Відео захоплення росіянами українського десантного корабля "Костянтин Ольшанський" з'явилося в інтернеті. Під час штурму було чутно чимало пострілів. І вже сьогодні стало відомо, що екіпажу "Ольшанського" не полонили. Аби втримати облогу, команда робила барикади на облавку, а зброї не застосовувала, щоб уникнути жертв. Про це сповістив командир корабля. Утім, росіянам таки вдалося захопити судно. Та тепер вони володіють лише купою брухту. Бо українські моряки залили в бак цемент і вивели з ладу всю електроніку. Частина складу перейшла на бік федерації, решта - з речами висадилися на берег.

Дмитро, моряк з корабля "Костянтин Ольшанський":

- Сейчас приеду домой, побуду с родными немного, дальше в военкомат и дальше служить. А чо делать?

Сергій, моряк з корабля "Костянтин Ольшанський":

- Я хоть сам и руский, и родственики в Росии, но я сам служить в Росии не буду. Только на Украине.

***
Тим часом деяки українські військовикі вже покинули півострів. Разом з рідними приїхали в Чонгар. Вони залишилися вірними присязі й хочуть служити народові України вже на материку. Хоча нині ще точно не відомо - куди їх відрядять. Вояки зізнаються: загарбники психологічно тисли, і витримати такий пресинг було не просто.

Володимир Баранюк, заступник командира взводу:

- Я могу вам сказать, что в течении последнего месяца я и все мы, и в большей степени наш командир, его, к сожелению, здесь нет, и он остался в Крыму - мы все были как сжатая пружина. Сейчас, надеюсь, эта пружина немножко расслабится.

Водночас українські високопосадовці вже провадять переговори з росіянами про виведення  військ і техніки з Криму. Майно війська оцінюють на понад 11 мільярдів гривень.

Ігор Тенюх, колишній в.о. міністра оборони України:

- З цією метою в Генштабі завершується розробка відповідного плану передислокації військових частин, які передбачаються: в першу чергу виведення особового складу і озброєння, техніки, засобів ППО, кораблів та матеріально-технічних засобів.

Понад шість із половиною тисяч військових хочуть, щоб їх разом з родинами евакуювали з півострова й перевели на службу до інших частин збройних сил. Проте вирішуватиме їхню долю вже новий міністр оборони - генерал-полковник Михайло Коваль. Адже Ігоря Тенюха парламентарі з другої спроби відправили у відставку.