Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2014, 22:37 Суспільство
Українське питання обговорюють у світі
Українське питання обговорюють у світі

Перші переговори на високому рівні! У Нідерландах зустрілися міністри закордонних справ України й Росії. Токіо й Вашингтон тим часом розширюють пакети фінансової допомоги Києву. Велика сімка вирішила спілкуватися у Брюселі. А генсек ООН на саміті в Гаазі закликав не маніпулювати ядерними питаннями та ґарантувати зобов'язання, дані Україні відповідно до Будапештського меморандуму.

Зустріч головних дипломатів двох держав ініціював Київ. Перемови у форматі тет-а-тет довели - Кремль частково визнав українську владу. Адже сторони поговорили вперше, відколи розпочалася кримська криза. Сергій Лавров запевнив - ескалації на півострові та південно-східних областях не буде. Москва, мовляв, не має наміру застосовувати війська. Водночас її риторика - незмінна. Україні намагається нав'язати сценарій масштабної конституційної реформи, нагадує, що проблеми - внутрішні. Тож розв'язувати їх мають самі українці, без сторонньої допомоги.

Вітчизняне МЗС на противагу наголошує на потребі й готовності Києва сідати за стіл переговорів з Кремлем задля мирного залагодження ситуації. Буцімто інакше - загроза війни залишається.  

***
Генеральний секретар ООН застеріг від маніпулювання українським питанням. Під час відкриття саміту з ядерної безпеки в Гаазі Пан Гі Мун нагадав про зобов'язання держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму, закликав сторони поновити статус-кво і розглядати атомну зброю як ношу, а не як силу.

***
НАТО обговорює з Києвом способи підтримки з огляду на збільшення кількості російських військ на українських та прикордонних територіях. Генсек альянсу Андерс Фог Расмуссен запевнив журналістів - блок завжди стоїть на захисті своїх союзників. Як саме зарадить у цьому випадку - не розголошують. Натепер відомо лише про патрулювання і моніторинг літаками НАТО повітряного простору над Польщею і Румунією.

***
Велика сімка зустрінеться в червні в Брюсселі. Самітом у Сочі клуб найвпливовіших нехтує, так само як запланованими на квітень зустрічами голів МЗС вісімки в Москві. Лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, а також Жозе Мануел Баррозу та Герман ван Ромпей після спілкування в Гаазі закликали Росію змінити політичний курс і поновити стабільність у реґіоні. Дії Кремля загрозливі для всіх націй - йдеться в спільній декларації, опублікованій на сайті Білого дому. Москва мусить якнайшвидше дати можливість місії ОБСЄ дістатися на всі українські території, зокрема і в Крим, та вжити заходів із деескалації ситуації. Інакше застосують жорсткі економічні санкції. Мовляв, ще є дипломатичні важелі й механізми, якими можна залагодити конфлікт.

***
Японія надасть Києву півтора мільярда доларів допомоги замість обіцяного раніше мільярда. Про це заявив прем'єр-міністр Сіндзо Абе під час зустрічі в Нідерландах. У кабміні Країни вранішнього сонця певні - щоб подолати політичний хаос і поновити економічну стабільність в Україні, долучитися до програми фінансової допомоги мусять всі держави світової спільноти. Перекажуть кошти одразу по завершенні переговорів з МВФ. Токіо, нагадаю, рішуче виступає за поновлення статусу-кво в реґіоні та проти силових сценаріїв загарбання територій  Росією.

За нові санкції проти Москви та надання Києву позикових гарантій на 1 мільярд доларів і негайної допомоги розмірі 150 мільйонів доларів голосували в сенаті США. Там більшістю голосів схвалили законопроект, раніше затверджений нижньою палатою конґресу. Згідно з ним Америка спрямує обмеження проти українських і російських корупціонерів, осіб, причетних до порушення прав і свобод людей та зазіхання на територіальну цілісність України. Документ набуде чинності до кінця тижня. Щодо військової допомоги - остаточного рішення у штатах немає. Поки українські армійці отримають з-за океану лише кількасот тисяч продовольчих пайків.