Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2014, 21:41 Суспільство
Севастопольські прикордонники долучилися до служби в Одесі
Севастопольські прикордонники долучилися до служби в Одесі

Життя з чистого аркуша. Моряки Севастопільського прикордонного загону знову вийшли на патрулювання територіальних вод України. Цього разу - з Одеси. До першого рейсу вирушив змішаний екіпаж. Місцеві прикордонники знайомили кримських колег з особливостями ділянки водного рубежу. Про нові умови служби й життя з вірними присязі моряками спілкувалися наші одеські кореспонденти.

Андрій Тур закінчив Севастопільській військово-морський інститут. 14 років прослужив у Криму. Каже, коли прийшов наказ про передислокацію, стало сумно. В місті залишилася дружина Андрія. Нині їй особливо нелегко через інформаційну війну російських телеканалів.

Андрій Тур, старший помічник командира корабля морської охорони "Григорій Куроп'ятников":

- Буває, дзвоне - доходить до істерики, до сліз. Остання інформація була - що ви будете зараз ідти до Севастополя, прикордонні кораблі, і будете нас обстрілювати. Ти будеш у мене стріляти? Це для мене був шок. Це - дикість, подавати таку інформацію. Приїдуть сюди - розпочнемо життя з чистого аркушу.

Так само вчинить і Олександр Горбенко. Після служби вирішив лишитися у прикордонному загоні в Балаклаві. Сам - з Черкаської області, дружина - з Миколаєва. Планували облаштуватися у Криму, винаймали квартиру.

Олександр Горбенко, навідник катера морської оборони "Ватутинець":

- Тільки все почало налагоджуватись, взяв відпустку першу, тільки поїхав додому, через два дні по телевізору побачив, що мою частину захопили. На третій день отримав дзвінок від командира - переїжджати в Одесу. Ми - люди військові. Нам не звикати приїжджати у нові місця. Це - служба.

Опанувати службу на новій ділянці допомагають місцеві прикордонники. Сьогодні - перше патрулювання змішаним екіпажем: севастопільці разом з одеситами.

Ігор Зап'янцев, заступник керівника штабу Південного реґіонального управління:

- Зараз особливості ділянок одеського загону, долучаємо представників севастопольських екіпажів. А в подальшому вони зможуть виконувати такі ж самі завдання, як і одеські кораблі.

Нині в Одесі - 12 кораблів і катерів Севастопільського загону. Ветерани-прикордонники кажуть: те, що техніку врятували від понівечення чи затоплення - вже перемога.

Олег Олежко, ветеран прикордонної служби України:

- Народ Украины благодарен командирам бригад, которые смогли сплотить корабли, экипажи и вывести корабли Керченской бригады в Мариуполь, а Севастопольской - в Одессу. И сейчас - Украина имеет флот, корабли, чтобы выходить в море, охранять государственную границу.

Громадська організація, яку очолює Олег Олежко, має намір передати родинам кримських моряків новий будинок на 32 квартири під Одесою. Загалом севастопільці кажуть: зараз відчувають неймовірну підтримку. Та особливу подяку моряки висловлюють простим українцям.

Андрій Тур, старший помічник командира корабля морської охорони "Григорій Куроп'ятников":

- Відкриваєш пакет, а там, певно бабця якась цю допомогу збирала. Там килограм картоплі, капустина лежить. І хотів би подякувати всім людям, громадянам України і не тільки, котрі допомагають в цей важкий час своїм військовослужбовцям.