Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2014, 21:57 Суспільство
Нові заяви світової спільноти щодо ситуації в Україні
Нові заяви світової спільноти щодо ситуації в Україні

Європа і Сполучені штати разом змусять заплатити Росію за Крим. Так висловився Барак Обама перед початком саміту з ядерної безпеки в Гаазі. У НАТО вважають - Кремль розпочав небезпечну гру, й услід за півостровом може зазіхнути на Придністров'я.

Захід змусить заплатити Росію за Крим. Адже Європа - наріжний камінь світової співпраці, впевнений Барак Обама. Американський президент виступив із гучною заявою незадовго по прибутті до Нідерландів, де триває саміт з ядерної безпеки. Лідери 53-х держав та представники міжнародних організацій обрали українське питання за головне. В Ґаазі міжнародна спільнота, яка одноголосно виступає проти анексії з боку Москви, обговорюватиме подальші санкції проти загарбниці. Заплановано, як відомо, і зустріч керманичів великої сімки. Ініціювали її Сполучені штати. Вперше за півтора десятиріччя члени клубу найвпливовіших зберуться без Росії.

***
Услід за анексією Криму Кремль може зазіхнути на Молдову. Кримський півострів стане військовою базою для подальшого просування на Захід. З такою заявою виступив головнокомандувач НАТО в Європі - Філіп Брідлав. З його слів, Москва перетворилася з партнера альянсу на суперника. Її дії викликають тривогу і можуть вплинути на всіх членів блоку.   

Філіп Брідлав, головнокомандувач НАТО в Європі:

- Росія стримує рух у західному напрямку. Йдеться про заморожений конфлікт - як метод протидії зближенню будь-якої з держав з ЄС і НАТО. Втручання  може призвести до конфлікту з Федерацією.

Альянс переводить частину озброєння ближче до Росії. Щоб протидіяти подальшій мобілізації сил, йдеться, зокрема, про перебазування винищувачів федерації на територію Білорусі.

***
"Кожен пряник для Києва - то батіг для Москви". Так висловився у своєму твіттері керівник МЗС Швеції Карл Більдт. Дипломат певен - економічні санкції не обов'язково змусять Кремль змінити політику й піти на поступки. Їх треба посилювати. Утім, головне тепер - не дати можливості Росії досягти своєї мети. Що швидше Україна оговтуватиметься від років неефективного керування й досягатиме успіху, то легше їй буде протидіяти агресорові. Вирішальним чинником є ступінь поступу Києва за 5, 10 років і взаємодія із Заходом.