Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2014, 21:23 Суспільство
Ситуація на кордоні з Придністров'ям
Ситуація на кордоні з Придністров'ям

Щодоби проїхати на територію України не дозволяють кільком мешканцям Придністров'я. Водночас на кордоні облаштовують нові вогневі рубежі - на випадок вторгнення агресорів.

Пункт перетину Кучургани. Заяви офіційної Москви про блокаду придністровської ділянки кордону з боку України тут спростовують. Кажуть: просто більше пильнують. Часу на перевірку кожного, хто бажає потрапити на територію Одеської області, дійсно витрачають більше. Проте про заборону в'їзду всім чоловікам віком від 18 до шістдесяти років не йдеться.

Олександр Мейко, командир Білгород-Дністровського прикордонного загону:

- Виясняється мета поїздки, перевіряється достатнє фінансове забезпечення і чи дійсно він надав правдиві відомості про себе. Персонал, який несе службу у пунктах пропуску, відмовляє у пропуску через державний кордон з тих чи інших причин по декілька осіб на добу.

Експерти місії Євросоюзу з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні підтверджують: відмов побільшало. Через рубіж не пропустили й певної кількості росіян, проте ситуація в межах норми.

Славомір Піхор, в.о. голови Місії Євросоюзу з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні:

- Під час постійного спостереження експерти місії не помітили ніякого перешкоджання пересуванню людей чи транспортних засобів через Придністровську ділянку українського кордону.

Мешканці придністровських селищ погоджуються: запитань на пункті перепуску ставлять більше, перевіряють документи й авта - ретельніше. Все інше - не змінилося. Хіба що охочих їхати в українські крамниці по продукти дедалі менше.

Юлія, мешканка Придністров'я:

- Мне кажется, стараются сидеть дома и поменьше выходить. Дабы избежать каких-то конфликтов.

Світлана, мешканка Придністров'я:

- Бояться ехать. Вот мой сын боится. Говорят: в армию забирают. Хотя живет в Приднестровье - боится, чтобы в армию не забрали. Так как мы - граждане Украины.

Тим часом на кордоні збудували загороджувальні паркани, облаштували захисний рів, створили нові вогневі позиції. На них чергують озброєні автоматами Калашникова та гранатометами прикордонники. Застосовувати зброю мають намір лише в разі вторгнення ворога на територію України.