Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2014, 23:10 Суспільство
Чергові заходи світової спільноти щодо ситуації навколо Криму
Чергові заходи світової спільноти щодо ситуації навколо Криму

Євросоюз і далі посилює тиск на Москву. Брюсель розширив список тих, хто підпадає під санкції, до 12 осіб. До них застосували замороження активів і заборону на в'їзд.

ЄС скасував мито для українських товарів. У європарламенті проголосували відповідну постанову. Це дасть змогу вітчизняним виробникам, що експортують продукцію на захід, заощаджувати до півмільярда єврів на рік. Така поступка Брюселя не зобов'язує офіційний Київ скасовувати мита на європейський крам. Хоча забороняє підвищувати вже чинні. Перші партії неоподатковуваних товарів українці зможуть експортувати до ЄС вже у травні, після залагодження паперових формальностей.

***
Міжнародне рейтингове агентство Fitch погіршило економічний прогноз щодо Росії зі стабільного до негативного. Її фондовий ринок після таких новин відкрився обвалом індексів. На московській біржі зафіксували падіння на понад 3 відсотки. Передбачення аналітиків сумні - посилення санкцій, укладення Україною угоди про асоціацію з ЄС лише посилять економічний занепад федерації. Напередодні американський президент Барак Обама підписав розпорядження, яке дозволяє США запровадити санкції стосовно головних секторів економіки та частини фінустанов країни-загарбниці. Водночас платіжні системи Visa і MasterCard заблокували операції з картками російського СМП Банку і припинили надавати послуги клієнтам банку "Росія".

***
Міністр оборони Росії Сергій Шойгу твердить, що Москва не має наміру вторгатися у Східну Україну. Про це він заявив під час телефонної розмови з головою Пентагону. Вашингтон стурбований, що Кремль підтягує до кордонів свої війська. Армія розташована за 10-20 кілометрів від рубежів. Втім, чи можна вірити оборонному міністрові? Адже раніше Шойгу запевняв, що у Криму немає російських бійців, під дулами яких 16 березня відбувався незаконний референдум. Тим часом верхня палата російського парламенту одностайно приєднала півострів і Севастопіль до Федерації. Раніше так званий "договір" про входження підписав президент Володимир Путін та схвалила дума. Ані ЄС, ані США, ані Рада безпеки ООН не визнали плебісциту в автономії й засудили анексію півострова.