Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2014, 21:06 Суспільство
Ситуація на Кримському півострові лишається напруженою
Ситуація на Кримському півострові лишається напруженою

Російські вояки захопили ще одне українське судно - корвет "Хмельницький". Екіпаж відмовився порушувати українську присягу і його вивели з корабля. Заблоковані на озері Донузлаві судна все ще намагаються прорватися. Тим часом Севастопільську академію військово-морських сил імені Нахимова змушені були залишити курсанти.

Вітчизняні судна, заблоковані на озері Донузлав, намагаються прорватися в море. Про це Українську правду сповістив моторист десантного корабля "Кіровоград" Іван Шепель. З його слів, морські тралери, зокрема "Черкаси" з піснею "Ворогові не здається наш гордий Варяг" рушили на бонові ворота, де затоплені російські кораблі. Поки що українські судна блокують.

***
Юні нахимовці залишаються вірними народові України. У Севастопільській академії військово-морських сил відбулися кардинальні зміни. Тепер хлопці в закладі навчатимуться під прапором російського флоту. Церемонія перепідпорядкування відбулася на урочистому шикуванні особового складу. Офіцери склали присягу на вірність Російській федерації. Та справжньою несподіванкою для всіх присутніх стало закінчення процедури, коли біля дверей навчального корпусу кілька десятків юних нахимівців почали співати гімн України. Аби заглушити патріотів, оркестр почав грати. Проте хлопці доспівали до кінця, після чого віддали честь і повернулися в будівлю закладу.

Леонід Поляков, радник в.о. міністра оборони України:

- Коли в академії воєнно-морських сил, знову ж таки під тиском, під дулом автоматів спускали український прапор, все одно частина курсантів не побоялися і співали гімн України, це майбутнє воєнно-морських сил, це майбутнє нашої нової держави України.

- Душу й тіло ми положим за нашу свободу і покажем, що ми браття козацького роду.

***
Феодосійські морські піхотинці хочуть вийти разом з технікою на материк. Нині командир частини Дмитро Дилятицький провадить перемови з трьома російськими представниками. Предметом обговорення є кількість техніки та можливість її виведення. І триває підготовка до вивезення майна. Заблоковану частину нібито виявили бажання покинути 150 морпіхів. Та перемови завершилися нічим, тому українці готуються до штурму з боку загарбників.

***
Росіяни захопили корвет "Хмельницький". Окупанти пошкодили корабель і заблокували особовий склад на ходовому містку. Пізніше екіпаж з судна вивели озброєні люди, на облавку нині лише  двоє українців - один з них командир корабля. Нашим бійцям було запропоновано скласти присягу федерації. Утім всі 47 членів команди відмовилися. І лишилися вірними українському народові. Нагадаю, раніше, 20 березня, загарбники захопили корвет "Тернопіль". І штурмували корабель "Славутич".

Леонід Поляков, радник в.о. міністра оборони України:

- Наші вояки прийняли рішення, яке рішення, вони не стали стріляти в росіян, це був вибір їхній і їхнього командира, дійсно важко було цьому маленькому екіпажеві втриматись проти цього судна, в них вибір був або загинути, або відступити. На щастя, інша картина на таких кораблях, як корабель управлыння  "Славутич",там теж важко, але він не здається. Екіпаж підводного човна "Запоріжжя", хоча про нього багато різного було сказано, але вони забарикадувалися і не здаються.