Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2014, 00:01 Суспільство
Кримських татар визнали корінним населенням півострова
Кримських татар визнали корінним населенням півострова

Український парламент визнав кримських татар корінним населенням півострова. Це означає, що всі рішення там мають ухвалювати з урахування їхньої думки. А ось обговорення надання Криму статусу окупованої території депутати перенесли на наступний тиждень.

Визнати себе корінним населенням Криму татари домагалися відтоді, як Україна виборола незалежність. Та здобули лише нині. За це проголосували українські парламентарі.

Мустафа Джемілєв, народний депутат України:

- Теперь с той декларацией о правах коренных народов, к которой присоединяется этим заявлением Украина, декларации 2007 года, крымские татары входят в правовое поле Украины, меджилис и кулунтай, чего мы добивались более 20 лет. А это значит, что без воли крымскотатарского народа все, что будет делаться на територии Крыма международным сообществом, будет рассматриваться как незаконное.

Планували сьогодні депутати проголосувати й за визнання півострова окупованою територією. Втім, вирішили відкласти це до наступного тижня. Головне ж нині питання - що буде з українськими військовими в автономії - поки не вирішене.

Леонід Поляков, радник в.о. міністра оборони України:

- Говорить о том, что будет или не будет на данный момент, мы не считаем целесобразным, потому что само присутствие наших вооруженных сил там - оно продолжает играть фактор сдерживания.

Щоб українські армійці покинули Крим, треба домовитися з Росією про режим сприяння виведенню військ.

Сергій Соболєв, народний депутат України:

- Ми хочемо, щоб цей режим був прийнятий буквального наступного тижня і ми мали можливість всім нашим громадянам, які проходять службу, членам їх родин дати можливість виїхати з цієї території, з техінкою, озброєнням, з військовими кораблями. Це є єдиний важливий варіант, який сьогодні розглядається нашою стороною.

Росія ж хоче, щоб українські військові покинули частини, залишивши все майно. Тож виводити підрозділи треба за чітким планом і після ретельної підготовки - каже колишній міністр оборони Олександр Кузьмук.

Олександр Кузьмук, народний депутат України:

- Там 14 тисяч наших військовослужбовців, там тисячі одиниць важкої і іншої техніки, там десятки тисяч вагонів майна, боєприпасів, і все інше. Там членів сімей, яких переганяти в поле ніхто не має права.

Росія виводила свій флот з України майже 20 років, втім Криму він так і не покинув. Тож і з виведенням вітчизняних військ квапитися не слід.

Олександр Кузьмук, народний депутат України:

- Потрібний чіткий план, який повинен розробити Генеральний штаб, затвердити уряд, сісти за стіл переговорів з Російською федерацією. Ми повинні створити кращі інфраструктури в місцях дислокації, побудувати житло, підготувати казаремено-житловий фонд, матеріальну базу, склади, бази, і тільки після цього поступово переміщати наші війська.

Втім, скільки часу і грошей потрібно на передислокацію - ані військові, ані експерти поки не кажуть.