Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 березня 2014, 23:38 Суспільство
ООН і НАТО засудили дії Путіна
ООН і НАТО засудили дії Путіна

Рада Безпеки ООН, що засідала увосьме за місяць, різко засудила дії Росії щодо приєднання Криму до федерації. Москва ж на виправдання, зі слів представників США, знову поширювала відверту брехню, в яку не повірив жоден із міжнародних представників.

Агресія, загарбання, небажання йти на діалог - майже в кожному виступі представників ООН звучить обурення та критика дій Росії. Рішення Москви щодо анексії Криму вважають протизаконними й вимагають поважати міжнародні законодавчі акти. Так званий референдум на півострові - нелигітимний і його не можна визнавати жодній державі світу. Навіть давній союзник Росії - Китай - невдоволений.

Лю Цзеі, представник Китаю в ООН:

- Повага до незалежності, суверенітету й територіальної цілісності держав - це послідовна позиція Китаю. Тому він і надалі сприятиме мирним переговорам і відіграватиме конструктивну роль в політичному врегулюванні української кризи.

Жерар Аро, представник Франції в ООН:

- У минулу суботу міжнародна спільнота через Раду надіслала одностайне повідомлення для Росії. Референдум у Криму є незаконним. Вето, яке наклала Москва, нічого не змінило, а навпаки. Незаконність відокремлення півострова, яке було добре сплановане, стало ще більше кричущою.

Представник Києва попереджає: Кремль ставить під загрозу безпеку не лише України, а й усього світу. Адже Москва має ядерну зброю.

Юрій Сергеєв, представник України в ООН:

- Проголошення незалежності Криму є безпосереднім наслідком застосування сили до України з боку Федерації. З урахуванням того, що Росія ядерна держава, це особливо небезпечно також для міжнародного миру й безпеки в цілому.

Вихваляння представником Росії так званого кримського "референдуму" як демократичної процедури - це фантазія, схожа на творчість Чехова. Так охарактеризували дії Кремля Сполучені штати. А Москву назвали крадійкою.

Саманта Пауер, представник США в ООН:

- Росія вирішила, схоже, змінити свої кордони, але вона не може змінити факти. Сполучені Штати відкидають військове втручання й захоплення земель у Криму. Ці дії знову порушують суверенітет і територіальну цілісність України, власних зобов'язувальних угод Федерації, міжнародне право. Злодій може вкрасти чуже добро, та це не дає йому право володіти ним.

Така критика викликала роздратування і навіть паніку у представника Росії.

Віталій Чуркін, представник Росії в ООН:

- Госпожа Пауэр начала с упоминания о Толстом и Чехове, а закончила, опустившись до уровня бульварной прессы. Мы категорически не приемлем оскорбительных высказываний в адрес своей страны. Если делегация Соединенных Штатов рассчитывает на сотрудничество в Совете Безопасности по другим вопросам, то госпоже Пауэр стоит это твердо усвоить.

***
Занепокоєнні діями Москви і в НАТО. Генсек альянсу побоюється, що Кремль може пiти далi Криму. Приєднання автономії  - це частина глобальної стратегiї Росiї,  переконаний Андерс Фог Расмуссен. Блок розглядає усі мирні варіанти подолання кризи, та якщо ситуація погіршуватиметься - може застосувати силу.

Андерс Фог Расмуссен, генеральний секретар НАТО:

- Моє головне занепокоєння - що наступ не зупиниться лише із загарбанням Криму. Півострів - це лише перший етап тривалого наступу Росії - або принаймні Путіна. Тому, звісно, головне питання, чи піде він за межі автономії, чи втручатиметься у східні реґіони України.

***
Хоча тиск на Росію з боку ЄС та Сполучених штатів посилюється, він поки що не дав бажаних результатів. Федерація ізольована майже в усіх міжнародних структурах - заявляє канцлерка Німеччини Анґела Меркель. Вона пригрозила Москві економічними санкціями в разі подальшого загострення ситуації в Україні. Обмеження, які вже готують, застосують, якщо Кремль не отямиться. А список осіб, котрі відповідальні за нелегітимні дії щодо Криму, буде розширено.