Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 березня 2014, 23:24 Суспільство
В Івано-Франковську посилили навчання з цивільного захисту
В Івано-Франковську посилили навчання з цивільного захисту

Одягати протигаза, складати автомата, чітко діяти в умовах оголошення тривоги. Цивільний захист, з огляду на останні події в державі та військову агресію з боку Росії, набув іншого забарвлення в українських школах. До загальних, визначених навчальним планом годин, додали своєрідні тематичні політінформації.

Поки грім не вдарить. Лише чотирнадцять годин на уроки "Захисту Вітчизни" за навчальним планом залишилося після того, як кілька років тому їх скоротило Міносвіти. Нині ситуацію намагаються виправити. Навчити швидко одягти протигаза, покинути небезпечне місце і знати, як діяти в перші хвилини загрози - такі навички можуть врятувати життя.

Іван Стецький, вчитель предмету "Захист Вітчизни":

- До цього часу ми відносилися досить несерйозно до речей, що стосувалися захисту. Якщо задати таке питання, як захист населення у захисних спорудах, чомусь у цивізілізованих державах це питання продумано буквально до дрібниць, а в нас цьому абсолютно не приділялася ніяка увага.

Діти уроки цивільного захисту відвідують охоче. Повторювати одне й те саме десятки разів не втомлюються.

Сергій Соболь, десятикласник:

- На кожному уроці ми практично готуємося для того, щоби надати першу допомогу людині. Навчитися, певною мірою навчитися захистити себе і навколишнє середовище. 

Олег Лукашевуський, десятикласник:

- В наші часи може статися будь-що. Це і пожежі, і надзвичайні ситуації, так само як і війна.

У деяких школах, кажуть освітяни, про основи цивільного захисту розповідають на додаткових годинах і виховних уроках. Ситуація в країні зобов'язує.

Ігор Валько, головний фахівець управління освіти м. Івано-Франківська:

- В кожній школі, наскільки я знаю, кожен керівник додатково, бачачи, що діється в державі, на виховних годинах, в певні тематичні уроки з цивільного захисту. І як правило, дітям на багатрьох предметах кожен вчитель-предметник так чи інакше він торкається тих подій сьогодення.