Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2014, 20:48 Суспільство
Ситуація в Криму - зсередини та ззовні
Ситуація в Криму - зсередини та ззовні

Штаб ВМС України в Севастополі вже під російськими прапорами. Зранку так звана самооборона Криму розпочала штурм та вдерлася на територію військової бази. Бійці зброї не застосували.

Ось так вранці самооборона Криму знесла паркан на вході до штабу ВМС України в Севастополі. На території бази пролунав сигнал тривоги, тож військові стали живим ланцюгом перед нападниками. Втім, це не допомогло. За деякий час приміщення захопили й почепили на ньому трибарвного прапора. На місце прибув командувач російського Чорноморського флоту Олександр Витко. Після спілкування з очільником флоту вітчизняного Сергієм Гайдуком Витко поїхав, а українські військові з речами почали покидати штаб.

Олександр, український військовик:

- Мы ничего не можем сделать. Против толпы ничего. Неорганизованно все как-то. Было много договоренностей, что с российской стороны, что с нашей, что никаких штурмов не будет, что будет все политически решаться, все вопросы, на данный момент был захват. Никаикх политических вопросов никто не решал.

Олексій, український військовик:

- Все стало неожиданно. Все было хорошо и стало неожиданно. Мы к этому не готовились. А что завтра? Сказали, что будут представители Российской федерации с нами общаться.

Самого ж Гайдука затримали представники самопроголошеної прокуратури Севастополя. Що буде завтра, поки не знають і українські військові в Бельбеку. Зараз над їхньою частиною двобарвний прапор. Командири вже повідомили підлеглих, що Міноборони дозволило застосовувати зброю. Київські урядники в один голос заявляють - бійців у Криму не кинули.

Петро Мехет, заступник міністра оборони України:

- Ребята, мы с вами, держитесь, и все, что надо, мы сделаем для того, что каждый из вас с честью и гордостью был уверен в завтрашнем дне наших детей и наших внуков.

Втім забирати українських військових з окупованої території ніхто наміру не має.

Леонід Поляков, радник в.о. міністра оборони України:

- Вони там знаходяться законно і будуть там знаходитись стільки, скільки треба на рішення політичного керівництва. Це однозначно. Інше питання, якщо вони будуть нападати зараз, то вони маються всі повноваження відстрілюватися. Якщо такі випадки будуть, то відповідальність безумовно ляже на російську сторону.

- Тобто якщо всіх перестріляють, винні будуть росіяни?

- Не так... Всіх не перестріляють.

Оцінити ситуацію на півострові наочно сьогодні хотіли українські урядовці. Перший віце-прем'єр Віталій Ярема та виконувач обов'язків міністра оборони Ігор Тенюх вилетіли до Криму, але їх туди не пустили. Блокують в автономії і доступ українських грошей.

Людмила Денисова, міністр праці та соціальної політики:

- Всі соціальні виплати, всі пенсії були профінансовані урядом України по 16  березня включно. Ні 17 березня, ні вчора ми не змогли профінансувати пенсії тим громадянам України, які зараз мешкають на території півострова або в місті Севастополь. Вони відключились від сеп-системи електронних платежів, і казначейство не працює в рамках державного казначейства України.

Заблоковані й рахунки українських військових на півострові.

Людмила Денисова, міністр праці та соціальної політики:

- Виплати військовим, вони були проізведені ще 5 березня.

- А далі?

- Буде квітень, будемо вирішувати.