Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2014, 23:17 Суспільство
Реакція світу на анексію Криму
Реакція світу на анексію Криму

Після проведення прес-конференції Володимира Путіна західні політики активізувалися. Росію офіційно вигнали з великої вісімки. Про рішення зупинити членство Федерації, бо вона не відповідає вимогам організації, сповістив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. А лідер США Барак Обама попросив очільників Великої сімки зібратися на засідання в Європі найближчим часом для обговорення ситуації в Україні.

Росію попросили з Великої Вісімки. Про зупинення її членства у групі повідомив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. Представники найрозвиненіших держав світу зберуться наступного тижня на засідання, але вже без російського президента. Про запровадження санкцій проти федерації оголосила й стримана досі Японія. Причина - анексія Криму.

Йошіхіде Сугано, секретар кабінету міністрів Японії:

- Ми заморожуємо всі переговори про спрощення візового режиму й нові інвестиційні угоди. Також перериваємо співпрацю в космічній і військовій галузях. Росія має поважати міжнародне право та цілісність сусідньої держави й припинити відбирати Крим. Нас тривожить напруження й на сході України. 

Півострів залишається частиною України. Така позиція більшості європейських держав, які не визнали референдуму й засудили загарбання Москвою чужої території. Напередодні санкції проти російських та українських політиків, причетних до окупації автономії і збурення сепаратистських настроїв запровадили Канада, Сполучені Штати та Євросоюз. Захід непокоїть загроза повернення холодної війни й поширення агресії на інші держави.

Анґела Меркель, канцлер Німеччини:

- Ні для кого це рішенням не було легким. Ми хотіли переговорів і дипломатії, але відверте порушення міжнародного права проведенням так званого референдуму показало, що таки маємо вжити цих заходів.

Франк-Вальтер Штанмаєр, міністр закордонних справ Німеччини:

- Країни, де є російськомовна меншина, занепокоєні: адже те, що коїться в Україні, може початися і в них. Тож ми повинні поставитися до цього серйозно.

Прем'єр-міністр Польщі закликав Європу і Сполучені Штати поставитися рішуче до ситуації у Криму. Становище в Україні - головна тема зустрічі Дональда Туска і віце-президента США Джо Байдена.

Джо Байден, віце-президент США:

- Російська політична та економічна ізоляція лише посилюватимуться, якщо Москва триматиметься свого курсу. Наші санкції будуть жорсткішими, коли в цьому буде потреба. Нині ми з союзниками - єдині, як ніколи.

Дональд Туск, прем'єр-міністр Польщі:

- На наших очах змінюється доля реґіону. Геополітичні зрушення означають ризики не лише для Східної Європи. Те, що відбувається - виклик усьому вільному світу.

Захід ладен надати військову підтримку Києву, поки в пом'якшеному варіанті. Відрядити міжнародних миротворців поки не готовий. Можливості зміцнення обороноздатності армії обговорили Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен і керівник МЗС України  Андрій Дещиця. Очільник північно-атлантичного альянсу заявив - співпрацю з Москвою у військовій галузі скорочують, з Києвом, навпаки, розширюють. Блок вже скасував заплановані раніше спільні з Росією маневри.