Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2014, 21:06 Суспільство
Нарада керівництва України щодо ситуації в Криму
Нарада керівництва України щодо ситуації в Криму

З політичного у воєнний переходить конфлікт між Росією та Україною саме з вини вояків федерації - про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Таке оголошення державні керівники зробили під час селекторної наради з армійцями у Криму. Саме під час засідання стало відомо, що по солдатах загарбники почали стріляти.

Під Міністерством оборони в Києві ніде яблуку впасти. Десятки журналістів різних телеканалів світу збираються за півгодини до початку селекторної наради Олександра Турчинова та Арсенія Яценюка з військовими у Криму. Розпочинають зібрання майже вчасно. На зв'язку командувач військово-морських сил Сергій Гайдук. Контр-адмірал звітує: на півострові триває ескалація конфлікту між російськими вояками й українськими бійцями. Вітчизняних офіцерів викрадають, підходи до заблокованих частин загарбники мінують, а сьогодні солдати федерації взагалі почали стріляти.  

- Почастішали випадки спроб демонстративного захоплення військових частин зі застосуванням зброї як вогнепальної, так і травматичної. За результатами виконанням завданнь станом на 16 годину в Симферополі офіцер має два кульових поранення в ногу, медична допомога надана йому.

Армійці зазначили: протриматися без постачання їжі й води зможуть ще сім - десять діб. Своєю чергою, Арсеній Яценюк і Олександр Турчинов заявили - усіх бійців, які нині перебувають у Криму й не порушують присяги - не забудуть.

Олександр Турчинов, в.о. президента України:

- Ті умови, в яких знаходитесь ви, вони прирівнюються до бойових умов, і всі ті, хто сьогодні виконує обовязок, хто залишився вірний присязі Україні і українському народові, буде підтриманий нашою країною, як учасники бойових дій, їх родини не будуть залишені, їх діти матимуть всі пільгові можливості для навчання.

Після цього журналістів попросили вийти, а державні мужі продовжили спілкування з вояками з Криму. За сорок хвилин медійників знову запросили до зали. І повідомили:

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Те, що стосується конфлікту, який є - він переходить з політичної у військову стадію з вини російських військових, щойно ви почули про прагнення українських військових, я доручив міністру оборони невідкладно звязатися з міністром оборони РФ, США і Великобританії, як країн-гарантів нашої недоторканості.

Чи означає ця заява початок війни з Росією - Арсеній Яценюк не пояснив. Проте і він, і Олександр Турчинов засудили політику Москви. А дії Володимира Путіна стосовно Криму назвали відвертою крадіжкою міжнародного масштабу. Виконувач обов'язків президента та прем'єр-міністр наголосили - півострів є й буде частиною України, анексії вони не визнають. Керівники держави зазначили, що Путін нині діє як фашисти.

Олександр Турчинов, в.о. президента України:

- Ми хочемо попередити президента Путіна, який несе безпосередню відповідальність за цю провокацію, і політичне керівництво РФ: їм треба буде відповідати перед всім світом за ті злочини, які вони творять на території нашої країни.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Это грабеж международного масштаба, когда под прикрытием войск и оружия одна страна, применяя силу и думая, что за это никогда не наступит ответственность, просто пришла и временно уворовала часть территории независимого государства.