Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2014, 23:18 Суспільство
Часткова мобілізація - чого від неї чекати
Часткова мобілізація - чого від неї чекати

В Україні оголошують часткову мобілізацію. Продовж півтора місяця до Збройних сил та Національної гвардії візьмуть по 20 тисяч людей. Відповідне рішення сьогодні ухвалив парламент. Також депутати перерозподілили бюджетні гроші на потреби армії.

В Україні розпочинається часткова мобілізація. Вже від сьогодні до лав збройних сил та національної гвардії скликають людей з військовою підготовкою.

Андрій Парубій, секретар РНБО України:

- Передбачено, що до Збройних сил України буде мобілізовано 20 тисяч громадян України, і в Національну гвардію України ще 20 тисяч.

Чоловіків мобілізовуватимуть в усіх реґіонах обов'язковим порядком. Добровольців братимуть лише з-поміж кримців. За таке рішення проголосували 275 депутатів. Парламентарі заспокоюють - юнаків без досвіду до війська не призиватимуть.

Олександр Турчинов, голова Верховної ради України:

- Безумовно, на дітей, яким 18 років виповнилось, ставка під час проведення часткової мобілізації не робиться.

Якби в Україні оголосили повну мобілізацію, то до лав армії взяли б усіх військовообов'язаних чоловіків - пояснюють колишні армійці.

Олександр Кузьмук, народний депутат України:

- При повній мобілізації пішли би служити ви, а ви не підете. Повна мобілізація - Україна має ресурс призвати до мільйона осіб, а сьогодні визначено, що потреби для збройних сил лише всього 40 тисяч. Кращий вихід - призвати 40 тисяч професіоналів - офіцерів запасу, і створити офіцерські частини.

Микола Маломуж, голова служби зовнішньої розвідки (2005-2010):

- Частичная мобилизация - это демонстрация наших способностей. Нам самое главное - сверить наши позиции, моб. ресурсы, это правильно.

Мобілізація коштуватиме Україні майже 7 мільярдів гривень.

Олександр Шлапак, міністр фінансів України:

- В першу чергу майже половина цієї суми - це придбання озброєння і техніки, це ремонт техніки, капітальний ремонт техніки, це придбання спеціального автотрансопрту.

Назбирали їх, значно урізавши деякі видатки б'юджету. Серед урізаних статей і виплати матерям-героїням. Іншої ради просто немає - кажуть урядовці.

Олександр Шлапак, міністр фінансів України:

- Пропонується більше мільярда гривень зняти з централізованих капітальних видатків, більше мільярда зняти з фонду регіонального розвитку. Майже 600 млн з Мінрегіонбуду - це ремонт пріортітених об'єкетів: ліфти, зовнішнє освітлення, оптові сільхозринки. Ми не можемо фінансувати житло, ні для кого. На жаль, ні для державних службовців, ні для військових.