Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2014, 23:04 Суспільство
Протистояння Світ - Росія
Протистояння Світ - Росія

Світова спільнота не визнає так званого референдуму у Криму. Лише офіційна Москва схвалює плибісцит і має намір якнайшвидше приєднати півострів до федерації. Тим часом ЄС та США почали запроваджувати санкції проти росіян і українців, відповідальних за дії, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Світ не визнає референдуму у Криму. Незаконний плебісцит щодо від'єднання півострова засудив японський представник у Великій сімці, тож на боці росіян не залишилося нікого із клубу розвинених держав. Європа ж наголошує - вторгнення військ та голосування під дулами автоматів є порушенням усіх міжнародних норм.

Джордж Велла, міністр закордонних справ Мальти:

- Європейський союз вважає це волевиявлення незаконним, тому що воно суперечить конституції, Будапештській декларації й положенням ОБСЄ. 

Європейський Союз закликає Росію відмовитися від анексії Криму і сподівається, що події в Україні можна повернути назад. Про це йдеться у висновках Ради ЄС, затверджених після сьогоднішньої екстреної наради у Брюселі керівників МЗС. Крім того, очільники висловилася за присутність місії ОБСЄ на місцях на всій території України, зокрема і в автономії. Поки що міністри затвердили санкції у вигляді заборони на в'їзд і заморожування активів 21 особи, відповідальної за дії, які загрожують територіальній цілісності країни. Наступних заходів Рада Євросоюзу обіцяє вжити найближчими днями. Зокрема, обмежуватиме діяльність компаній держави-загарбниці за кордоном.

Любомир Заоралек, міністр закордонних справ Чехії:

- Я дуже стурбований, що останніми днями з боку Росії не було ніякого бажання повертатися до дипломатичних відносин, до столу переговорів, щоб знайти рішення. Тому рада міністрів вирішила вжити подальших заходів - запровадити санкції, щоб дати чітку відповідь на неприпустимі дії Кремля.

Вільям Хейг, міністр закордонних справ Великої Британії:

- Готовність Єврокомісії далі протистояти Москві - важливий момент. Не менш важливий і майбутній успіх України в подоланні корупції та побудові економічного майбутнього.

Тим часом Кремль висунув Києву умови. Про це сказано в офіційній заяві МЗС Росії. Вона ладна піти на переговори, якщо українські законодавці підготують нову федеративну конституцію, віддадуть Крим, ухвалять позаблоковий статус держави та двомовність. У Москві ж закидали димовими шашками й листівками з написами "Київ - російське місто" посольство України. А телеведучий Дмитро Кисельов у підсумковій передачі на телеканалі Росія пригрозив США ядерним вибухом у разі посилення тиску з боку заходу.

Дмитро Кисельов, ведучий каналу "Росія 1": 

- Россия - единственная страна в мире, способная превратить США в радиоактивный пепел! Даже если все люди в наших командных пунктах после вражеской ядерной атаки замолчат, неуязвимая система автоматически отправит в полет наши стратегически ракеты из шахт и подводных лодок в правильном направлении.

Сполучені Штати запроваджують санкції проти політиків Росії та України з огляду на проведення незаконного референдуму у Криму. Відповідне рішення ухвалив Барак Обама. Згідно з документом, заходів вжито щодо помічника президента Росії Владислава Суркова й радника Сергія Глазьєва, а також стосовно усуненого екс-президента Віктора Януковича, лідера Українського вибору Віктора Медведчука, самопроголошених прем'єра Криму Сергія Аксьонова та спікера Володимира Константинова.

Своєю чергою американський сенатор Джон Маккейн, який кілька разів відвідував Україну і добре орієнтується в ситуації, закликав Вашингтон  до фундаментальної переоцінки відносин з російським президентом. До Путіна треба ставитися як до людини, котра вірить у відродження старої імперії. Можновладець закликає США вдарити у слабке місце Москви - експорт нафти.

Джон Маккейн, сенатор:

- Росія - автозаправна станція, яка маскується під країну. Це клептократія, корупція. Це нація, господарство якої цілковито залежить від експорту нафти й газу. Тому економічні санкції вкрай важливі.

Сенатор також закликає надати військову допомогу Києву. А ще поновити системи протиракетної оборони в Польщі й Чехії, бо подальші дії Москви непередбачувані.