Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2014, 20:56 Суспільство
Уряд готовий всіляко підтримувати жителів та військовослужбовців Криму
Уряд готовий всіляко підтримувати жителів та військовослужбовців Криму

Не покинуть напризволяще. Українські високопосадовці з відповідальністю заявляють: зможуть надати притулок усім біженцям з Криму, а військові, які несуть варту на півострові, забезпечені всім необхідним.

Українська влада не покине ні пенсіонерів, ані вояків у заблокованих частинах у Криму. У Кабміні переконують - поки автономія юридично українська територія, всі виплати робитимуть у звичному режимі. Єдина проблема на півострові зараз - це зняти готівку з карток, адже банки працюють з перебоями.

Віталій Ярема, перший віце-прем'єр-міністр України:

- Харчування доставляється вчасно і його вистачить ще на декілька тижнів в цих військових частинах. Що стосується фінансування, то я знаю, що гроші були перераховані. Те, що вони не можуть отримати їх в банках і виникли проблеми із отриманням готівки - цими питаннями я буду займатися.

Не відвернуться і від тих людей, хто не виявить бажання далі жити на півострові. Переконують - умови для мешкання всім біженцям забезпечать.

Віталій Ярема, перший віце-прем'єр-міністр України:

- На території Херсонської області створюються умови, ну зокрема це стосується баз відпочинку, які перелаштовуються під житло на всякий випадок. Західні партнери наші також, сподіваюся, підтримають нас у цьому. Будем робити все можливе, щоб їхнє життя влаштувати в інших місцях.

Перший віце-прем'єр також додав: якщо так звана кримська влада спробує примусово евакуювати українських військових з території півострова, то наші вояки мають право застосовувати силу. Проте в автономії діють не лише примусом, погрозами та провокаціями. Проросійські посадовці весь час агітують бійців переходити на бік самопризначеного уряду.

Володимир Константинов, самопроголошений спікер кримського парламенту:

- Кто хочет остаться здесь - пожалуйста, кто хочет принять присягу - тоже эти вопросы будут рассматриваться. Самое главное, что они могут попасть в нормальную серьезную армию, получать хорошее, достойное жалование. 

Якщо ж провокації проти військових посиляться, керівники мають кілька сценаріїв. Один з них - евакуація українських вояків.

Віталій Ярема, перший віце-прем'єр-міністр України:

- Найцінніше - це людське життя, і нам треба любою ціною спасти тих людей, тих героїв, які сьогодні вкрай необхідні і українському війську, і українській державі. Тому в кожній ситуації, в конкретній ситуації ми будемо приймати конкретні рішення: чи залишатися людям там, чи надавати їм якусь іншу допомогу, чи надати можливість покинути цю територію, яка знову ж таки залишається українською і окупованою російськими військами.