Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2014, 21:20 Суспільство
Волевиявлення в Харкові скінчилося спаленням книжок
Волевиявлення в Харкові скінчилося спаленням книжок

Тим часом попри судову заборону в Харкові на центральній площі відбувся численний мітинґ з імпровізованим референдумом. Проголосувавши за федералізацію, проросійський натовп зробив спробу захопити обласну держадміністрацію. Утім міліція оборону втримала, і протестувальники пішли містом - шукати іншого об'єкта агресії.

Мітинґ на харківській площі Свободи починається опівдні: в цей час він ще нечисленний. Пристрасті розпалюються, коли на майдані з'являються судові виконавці.

Андрій Зічненко, суддя Харківського окружного адміністративного суду:

- Суд приходить до висновку, що заклики до федералізації Харківської області, про захват влади у неконституційний спосіб та перепорядкування правоохоронних органів свідчать про загрозу суверенітету і територіальній цілісності держави, правам і свободам мешканців регіону.

Окружний адміністративний суд ще в п'ятницю діяв на випередження і ухвалив: масові заходи 16 березня - заборонити. Мотивація: в намірах організаторів є загроза територіальній цілісності та національній безпеці.

На площі виконавців зустрічають агресивно: транспорт з представниками служби блокують, лунають вигуки - перекинути та розтрощити мікроавтобуса.

Розправившись з виконавцями, мітинґарі - їх вже понад 5 тисяч - голосують за федералізацію. До протестувальників долучаються молодики з георгіївськими стрічками, з битками і в масках. Вони підбурюють натовп штурмувати обласну держадміністрацію. Активісти розгортають велетенського прапора Росії й роблять кілька спроб здолати міліційний кордон - та силовики оборону втримують.

Розчарований марною спробою, натовп вирушає в мандрівку вулицями. Спершу йдуть до Російського консульства. Потім - до Польського дипломатичного представництва. Наступними в маршруті були управління МВС та СБУ. Проте, біля них мітинґарі не затрималися. Головною їхньою мішенню став офіс харківської Просвіти. Там розміщені також штаб Євромайдану й організації Патріот України, яка представляє в місті Правий сектор.

Микола Фоменко, заступник керівника ГУ МВС України в Харківській області:

- Внутри здания никого не было, оно было под охраной милиции. Но мы не рассчитывали на такое поведение, потому охрана была немногочисленная. Соответственно, толпа - 1,5 тысячи людей - она прорвала эту охрану и ворвалась в здание.

Агресори розтрощили приміщення вщент, повибивали вікна, повикидали прапори та навіть спалили бібліотеку - зокрема, книжки з історії України.