Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2014, 20:26 Суспільство
Як голосували в Криму
Як голосували в Криму

У Криму триває так званий референдум щодо статусу півострова. Попри те, що його результатів не визнають ані Україна, ані держави західного світу, самопроголошені очільники автономії вже зранку звітують - такої явки не було навіть на виборах за Радянського Союзу. На 16-ту годину проголосувало 64% населення. А вже о 20 обіцяють оголосити результати екзит-полів.

Це не черга до пенсійного фонду чи зустріч ветеранів. Такі зранку більшість виборчих дільниць Криму. Самі пенсіонери вишикувалися в черги, аби проголосувати на так званому референдумі.

- У меня сестра, 75 лет, она родилась в Советском союзе. И все это время мечтала умереть в России. И теперь моя мечта сбылась. Мне просто, звините за выражение, осточертели реформы. Мне хочется жить спокойно.

- 20 лет улучшений не было, вот и ждем. Каждый волю свою излагает. 

- Я проголосовала за воссоединение своей семьи, сын, две внучки, два правнука в России, здесь дочь и внук, когда нас делили вот так пополам, нас не спрашивали.

Показово на камери зранку проголосували і самопроголошені очільники Криму. Якими будуть результати такого голосування - вони не  сумніваються.

Володимир Константинов, спікер розпущеної Верховної ради Криму:

- Да, все идет замечательно, явка хорошая, явка высокая, даже очереди, везде порядок, дисциплина.

Сергій Аксьонов, самопроголошений прем'єр-міністр Криму:

- Очень высокий результат, все будет нормально, никаких сомнений, сегодня все единодушны, в одном порыве - прийти и проголосовать, я уверен, что у крымчан есть впервые возможность сделать свой выбор и определиться, в какой стране они хотят жить.

Голосували у Криму не лише на дільницях, а й під власними будинками. Без спостерігачів, але під наглядом міліціянтів. Таке волевиявлення зафіксували на відео самовидці. Є повідомлення, що задекларувати своє ставлення можуть навіть ті, кого немає у списках. Так проголосувала російська журналістка, котра мешкає в Симферополі. У себе на сторінці у Фейсбуці дівчина зазначила, що її прізвище просто вписали в переліки. Тож не дивно, що лише за перші чотири години цього плебісциту кримські урядники оголосили про надвисоку явку виборців - майже 50%.

Михайло Малишев, голова комісії з підготовки референдуму:

- По информации с участков, очереди образовались на этих участках, то есть такой активности, которая проявляется в ранние часы, такого, я думаю, не было с советских времен, по большому счету.

Кримські татари ще напередодні заявили - референдум вважають цирком, тому ігноруватимуть його, однак охочим проголосувати не заважатимуть.

Рефат Чубаров, голова Меджелісу кримсько-татарського народу:

- Мы, крымские татары, никогда не участвовали в клоунадах и цирках, и разумеется, если есть желающие дать возможность себя использовать, я имею в виду те, кто прийдут на референдум, могут быть участниками этого цирка.

Перші офіційні результати так званого референдуму обіцяють назвати вже в неділю ввечері. Втім за будь-якого фіналу цього голосування світ не визнає, бо організатори порушили закон. По-перше, призначити волевиявлення мала право лише Верховна рада України. По-друге - невідомо, якими списками виборців на півострові користувалися.

Андрій Магера, заступник голови ЦВК України:

- Де вони їх взяли - не виключаю, що було звернення з їхнього боку до архівів місцевих, з місцевих архівів вони очевидно взяли ті списки, які були в 2012 році. Звісно, я упускаю той момент, що подібні дії є абсолютно незаконними.

Маніпулятивні й самы питання, на які кримці мають дати відповідь, каже Андрій Магера.

Андрій Магера, заступник голови ЦВК України:

- Перше: чи ви за те, щоб увійти до складу Російської федерації на правах суб'єкта, а друге питання - чи ви за те, щоб відновити дію конституцію 92 року у складі України.

Насправді обидві відповіді означають від'єднання півострова.

Андрій Магера, заступник голови ЦВК України:

- В 92 році було дві редакції конституції Криму, це травнева і вереснева, в травневій було зазначено незалежність Криму, їм фактично сталять таке питання: перше - ви за вихід зі складу України, а друге питання - ви все ж таки за вихід зі складу України? Розумієте, там третього для громадян України нема.

Тож ані Україна, ані держави Європи та США результатів цього референдуму не визнають за жодних умов.