Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2014, 19:39 Суспільство
Світова реакція на кримський референдум
Світова реакція на кримський референдум

Хто і звідки спостерігає за перебігом так званого референдуму у Криму? Бути посередником під час переговорів щодо українського питання та залагодження кризи  в автономії зголосився Китай. Тим часом Кремль обговорює ситуацію довкола півострова у телефонному режимі. Володимиру Путіну один за одним надходять дзвінки з-за кордону.

Матеуш Піскорський, директор Європейського центру геополітичного аналізу:

- К сожалению, украинские власти, украинское руководство, не признавая этого референдума и считая, что этот референдум имеет нелегитимный характер, не предоставляют возможности в голосовании принимать участие в референдуме воинских частей, в том числе здесь, в Крыму.

Бела Ковач, незалежний представник Європарламенту:

- И не важно, что в Крыму живут в основном русские, крымские татары, украинцы соответственно. Не важно. Надо дать народу право для того, чтобы высказать свое мнение.

Такі заяви виголошували міжнародні спостерігачі, які згодилися моніторити плебісцит у Криму. За процесом волевиявлення стежать 135 неофіційних представників з 21 країни. ЄС і міжнародна спільнота запевняють - окремі громадяни Євросоюзу, які, приміром, приїхали на виборчі дільниці - не можуть висловлюватися за всю євроспілку. Відповідно до ухваленої днями резолюції, нагадаю, кримський референдум визнали нелегітимним.

Насправді ж, так звані міжнародні спостерігачі на півострові зовсім не ті, кого вдають. Російські спецслужби створили чимало фіктивних організацій за участі нациських, фашиських і радикально націоналістичних людей. Основна структура, на базі якої працюють так звані закордонні представники CIS-EMO, давно відома в Україні. Очолює її Олексій Кочетков. Він працює на Кремль. І вже не перший рік продає послуги у країнах СНД.

Координатор місії у Криму нині поляк Матеуш Піскорський. Саме він очолює Європейський центр геополітичного аналізу. Та як пишуть деякі ЗМІ, насправді ж фукнціонер належить до нациських організацій. Мало того, подейкують, що він є агентом російського ФСБ.

***
Переговори держсекретаря США та керівника МЗС Росії з приводу ситуації в Україні продовжили в телефонному режимі. Розмову ініціювала американська сторона. Дипломати, як повідомляє сайт Міністерства закордонних справ Федерації, обмінялися думками з огляду на тривогу, яку в обох викликає кримське питання. Москва запевняє - не уникає діалогу. Утім, своєї позиції щодо причин того, що відбувається, і методів, якими варто залагоджувати все це - не змінює. Рішення ж Верховної Ради автономії стосовно статусу півострова, мовляв, зумовлене тривалим заохоченням з боку  міжнародної спільноти керівників України. Нині ж мусить бути сприяння світу проведенню конституційної реформи та діалогу з населенням щодо цього.

***
Криза стала провідною темою й телефонної розмови Володимира Путіна і Анґели Меркель, яку ініціювала німецька сторона. Президент Росії зазначив - занепокоєний нагнітанням напруження на сході України з боку радикалів, які, цитую: діють за потурання київської влади. Канцлерка ж вкотре наголосила на нелегітимності плебісциту у Криму й потребі створення контактної групи для пошуку механізмів залагодження ситуації.

***
Бути посередником під час перемов щодо українського питання та залагодження кризи в автономії на засіданні Ради безпеки ООН зголосився офіційний Пекін - єдиний з 15-х представників, який утримався під час голосування щодо резолюції, запропонованої США.

Лю Цзеї, посол КНР в ООН:

- Ухвалення резолюції нині призведе лише до подальшої конфронтації. Ситуація скрутна. Щоб міжнародна спільнота зарадила, Китай готовий стати посередником в українському питанні. Ми спробуємо зорганізувати конструктивний діалог у реалізації політичного подолання кризи.

Пекін пропонує три етапи реалізації свого плану: заснування координаційного органу за участі всіх зацікавлених сторін - для всебічного обговорення питань; утриматися від будь-яких дій, які призвели б до подальшої ескалації конфлікту; міжнародні ж фінансові інститути своєю чергою мусять виробити стратегію підтримки економічної стабільності України.