Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 березня 2014, 00:05 Суспільство
Перший загін Національної гвардії вже на полігоні
Перший загін Національної гвардії вже на полігоні

Новостворену Національну гвардію України поповнили 500 добровольців із самооборони. Чоловіки та жінки, що вирішили пройти спеціальну армійську підготовку, просто з Майдану вирушили до військового полігону.

Сонячний ранок п'ятниці. Приблизно о десятій, з речами та в камуфляжі, вишикувалися добровольці, що мріють вправно тримати зброю та протистояти ворогові. 

Киянин Василь жартує про свій вік. Каже: в захисті це не головне.

- Кто хочет, тот подходит всегда, главное, чтобы было желание и бодрость духа.

Є тут і жінки. Іванка на Майдані вже більше трьох місяців. Щойно почула про створення Національної гвардії - не вагалася й готова взяти до рук зброю. 

- Ми в сорок років уже свідомі й розуміємо, що робимо, і можемо захищати нашу Україну від злих загарбників.

Мріють пройти армійську підготовку навіть ті, хто має фізичні вади. У когось зламана нога, а є й такі, що втратили задовго до революції кінцівку.  

- Если я на баррикадах стоял, то и оружие в руки возьму!

Чітко виконувати накази та швидко пройти навчання - це головні вимоги до майбутніх гвардійців. Полігон для цього вже підготовлений.

Андрій Парубій, секретар РНБО України:

- Ми визначили, який полігон сьогодні буде адекватним для навчання, і цей полігон є в Нових Петрівціях, це полігон внутрішніх військ України. Це полігон, здатний вмістити та швидко привести в навчання 500 чоловік.

Після напутнього слова друзів і рідних автобуси з добровольцями рушають з Європейської площі.

Павло Прядко, кореспондент:

- Представники самооборони, а це чоловіки та жінки, які вже зараз відправляються на двотижневі навчання запевняють: Майдан не залишився пустим, там є люди, які будуть дбати про спокій та мир.

І вже за парканом військового полігону у Нових Петрівцях півтисячі українців зустрічають музикою. Втім, частина добровольців вже невдовзі зможе вирушити додому. Військові пояснюють: залишаться тільки ті, в кого добре здоров'я, хто ніколи не мав проблем із законом та підходить за віком.

Степан Полторак, командувач внутрішніх військ МВС України:

- Для того, щоб можна було зрозуміти, наскільки вони по стану здоров'я можуть виконувати завдання Національної гвардії України, тому що ви розумієте, що навантаження будуть серйозні. Основою будет тактична підготовка, спеціальна підготовка, ну і всі військові спеціальності, щоб швидко, гарно захищати свою державу.

- Тренуватися самооборонівці будуть у справжніх військових умовах, проте зізнаються: їм не страшно, особливо після тих подій, які довелося пережити на Майдані.

Дехто одразу кинувся до зброї. Кажуть: гаяти часу - не варто. 

- Це снайперська гвинтівка, але точніше я сказати не можу, але по виду вона хороша, цікава річ.

Інші ж гвардійці подалися на екскурсію новою територією.

- Наметове містечко, яке розташовано буквально в ста метрах від полігону, і стане домівкою на півмясяця для тих, хто пройде ретельний відбір.

Вже з понеділка найліпші почнуть проходити курс молодого бійця. А поки планують відпочити.

- Условия здесь замечательные, есть где поспать, есть где покурить, главное, чтобы было время!