Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 березня 2014, 22:49 Суспільство
Від Норвегії до Японії - світ підтримує Україну
Від Норвегії до Японії - світ підтримує Україну

Норвегія скасувала спільні з Росією навчання, услід за Європою і Америкою про санкції, спрямовані проти загарбниці, заговорила Японія. А Арсенія Яценюка під стінами Радбезу ООН зустрічали гімном України.

Розчулений патріотичним прийомом під стінами будівлі Радбезу ООН у Нью-Йорку, Арсеній Яценюк, поклавши руку на серце, й собі заспівав державний гімн. Кілька десятків активістів з діаспори, які влаштували патріотичний мітинг, кажуть - з нетерпінням чекали на візит української делегації. 

- Люди в  Криму - немов на роздоріжжі. Вони налякані. Живуть під дулами пістолетів і бояться прокинутися в понеділок вже в Росії. Потрібні миротворці!

- Крим - частина України. Геополітична, політична. Путін - фальшивна людина. Проводить референдум у Криму, але не визнає Косівський. Йому не можна вірити.

- Найефективніший шлях вплинути на нього - це економічні санкції. Нафта і газ - основні важелі його сили. На них і треба тиснути.

На екстреному засіданні Радбезу ООН, вже вшосте зібраного стосовно українського питання, прем'єр-міністр України наголосив - агресія Росії безпідставна. До того ж вкотре назвав неприпустимим у 21-му столітті залагоджувати будь-які конфлікти за допомоги танків, артилерії та армії. 

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Ми досі сподіваємося залагодити ситуацію мирним ляхом. Рада безпеки - орган, який стоїть на варті миру й стабільності у світі. Тож Україна розраховує на її допомогу.

У відповідь на закиди українського доповідача російський опонент знизав плечима й несподівано для всіх запевнив - Росія війни не хоче.

Віталій Чуркін, постійний представник Росії при ООН:

- Прямо отвечу на прямой вопрос господина Яценюка - русские не хотят войны, как, уверен, не хотят ее и украинцы. Более того, и это я хочу подчеркнуть особо - мы не видим никаких предпосылок для того, чтобы рассматривать ситуацию в таких терминах.

Чи дійсно існує дипломатичний сценарій виходу з кризи, нині обговорюють в Лондоні Джон Керрі й Сергій Лавров. Екстрену зустріч американського та російського керівників зовнішньополітичних відомств називають не інакше як останньою спробою дипломатії.

***
Услід за Сполученими штатами та ЄС японський уряд планує запровадити економічні санкції проти Москви. Прем'єр-міністр країни вранішнього сонця заявив - захоплення Росією Криму буде грубим порушенням міжнародних норм. Передусім - статуту ООН. Тож, хоч Токіо і не воліло б псувати взаємини з Москвою і досі не застосовувало рішучих дій, в зв'язку з загостренням ситуації - не може чинити інакше. Бездіяльність Токіо, мовляв, може надихнути, приміром, Китай на відстоювання прав на острови в Південно-Китайському морі.