Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 березня 2014, 11:45 Суспільство
Хто насправді несе загрозу нацизму
Хто насправді несе загрозу нацизму

Захистити Україну від розгулу бандерівців, націоналізму, ба навіть фашизму - так пояснює путінська Росія свою агресію. Утім - чи є загроза і звідки насправді вона походить? Спробуємо розібратися в нашому сюжеті.

Вільна інтернет-енциклопедія термін "Фашизм" визначає так - від італійського fascio - зв'язка, об'Єднання - форма правління та радикальна авторитарна націоналістична ідеологія, характерними ознаками якої є культ особи, мілітаризм, тоталітаризм, імперіалізм та ідея постійної війни й панування.

Цей радикальний рух виник в Італії 1919-го року. А головними ідеологами були найкривавіші диктатори минулого століття - Беніто Муссоліні та Адольф Гітлер.

Борці ж буцімто з сучасним фашизмом в Україні, надто з теренів північної сусідки, лякають своїх прихильників чутками про радикалів-бандерівців, які хочуть захопити державу. Що Степан Бандера сам був жертвою окупантів - росіян не бентежить.

Борис Миронов, історик (Росія): 

- Прежде чем говорить, что это фашисты типа Бандеры, вы хоть биографию Бандеры самую маленькую в любой энциклопедии откройте и прочитайте. Мужик отсидел в концлагере Заксенхаузен с июля 41-го года по декабрь 44-го года.

Натомість у біографіях лідерів антифашистського руху в Україні є багато сумнівних епізодів. Борець проти радикалів у Донецьку - Павло Губарев - починав кар'єру в ультраправій організації. Її емблема дуже схожа на свастику, а гасла мають явно нацистський характер.

- Мы - миф, а миф непобедим. Более того: мифом становится все то, что мы даже придумаем.

Євген Жилін - керівник харківської антифашиської організації "Оплот" - вимагає від місцевої влади забезпечити їх зброєю. І готовий на все.

Євген Жилін, лідер Оплоту: 

- Я призываю Вас, депутаты местных советов, Вы представляете интересы людей не меньше, чем другие депутаты, пожалуйста, создайте в каждом регионе за счет местных средств дружины. Вооружите нас. Чем можете, вооружите нас.

А його споборники не соромляться фашистських вітань. Навіть москвич, який почепив у Харкові російського прапора, на знімках у соціальних мережах позує в нацистській формі.

У Луганську ж під орудою Арсена Клинчаєва діяла група найманців. За інформацією СБУ, бойовики з організації "Молода гвардія" планували збройні захоплення державних будівель, а їхній лідер відверто погрожував опонентам розправою.

- Я завтра соберу 50 человек и р…у вас по самое нехочу. Будете умершими. Здесь 50 человек ходит гав-гав, гав-гав. Да я эти 50 человек сам могу разогнать.

Тож постає закономірне питання - хто рятує нас від сваволі фашизму? І чи є насправді загроза?

- У нас все хорошо, и в Украине будет все хорошо, а бандеровцев мы не встречали. И нас от бандеровцев защищать не надо. Это все ерунда.

Цікаво, що нинішня ситуація в Україні з дивовижною точністю підтверджує слова видатного британського політика Вінстона Черчиля: "Фашисти майбутнього називатимуть себе антифашистами". Один з керівників коаліції переможців Другої світової війни напевне знав, про що каже.